Арбитражната комисия към БФБаскетбол отмени наказанието на Балкан Ботевград от лишаване от домакинство за една среща, съобщиха от родната централа.

Комисията е в състав: председател Людмил Нейков и членове: Борислав Чилингиров и Тодор Добрев.

"Арбитражната комисия официално отмени напълно решението от 20 май на Дисциплинарно-административния съвет към НБЛ, утвърдено с Протокол 78, с което БК Балкан беше лишен от домакинство за една среща", се казва в официалното съобщение.

Ето и цялото решение на комисията:

Арбитражната комисия (АК) като взе предвид оплакванията на жалбоподателя и събраните доказателства по арбитражната преписка приема следното:

1. По точка 1 от решението на ДАС. Оплакването, че за персонално техническо нарушение, извършено от треньора неправилно е санкциониран клубът е основателно. Наказанията по чл.35 (в случая чл.35т.3) на Дисциплинарно административния правилник (ДАП) са за дисциплинарни нарушения на физическо лице (в случая треньор), а не на юридическо лице. Именно за това и санкцията е глоба, а не имуществена санкция, каквато е санкцията за юридическо лице ( в случая БК „Балкан”). Не са посочени в решението съображения (мотиви) за назначаването на санкцията вместо към физическото лице – дисциплинарен нарушител към юридическото лице – клуба. Вероятно заблуждението на ДАС е от разпоредбата на чл.32ал.3 ДАП, но тя има предвид изпълнението на вече наложеното наказание – парична глоба или имуществена санкция. По тези съображения решението в тази му част следва да бъде отменено.

2. По точка 2 от решението на ДАС Необходимостта от разглеждането на жалбатапо тази точка отпада, тъй като решението, с което е наложена обжалваната глоба междувременно е било коригирано в исакния от жалбоподателя смисъл.

3. По точка 3 от решението на ДАС Наказанието е кумулативно – глоба от 1000 лева и лишаване от домакинство за 1 среща. Това изисква да се вземе отношение по законосъобразността на наложените две санкции. За да наложи наказанието ДАС не е посочил мотиви защо приема, че описаните от дежурния представител в точка 3 от доклада му за допуснати пропуски и нарушения в срещата са подведени под хипотезиса на чл.37.2 от ДАП. Вероятно е 2 счетено, че се касае до „други непристойни прояви” от описаните в тази точка на правилника видове нарушения, които създават „ненормална обстановка на терена и извън него”. В случая при налагането на наказание по чл.37.2 (а не евентуално само по чл.37т.1 от ДАП) не е взето предвид, че наред с изискването за извършването на „непристойни прояви” от група (повече от две лица) е налице и кумулативното изискване те да създават ненормална обстановка на терена и извън него. Нито в доклада на дежурния предстваител, нито в немотивираното решение на ДАС не се споменава за създаването на такава ненормална обстановка. Скандирането на обидни реплики по отношение на съдиите не може да бъде причина за създаването по принцип на такава ненормална обстановка за провеждането на една среща. До колкото в отделни случаи това може да се получи то евентуално създадената ненормална обстановка трябва да е конкретно описана в доклада на дежурния, респективно обсъдена в решението на ДАС чрез мотивите му за налагане на наказанието, за да може да се прецени неговата законосъобразност. За прецизност следва да се отбележи и това, че е пристъпено към наложеното наказание без да се съобрази, че в посоченото в доклада на дежурния „многократно скандиране” не предполага задължително наличие на група, а то може да бъде извършено многократно и от до 2 лица. В такъв случай, съгласно чл.37т.1 наказанието е само имуществена санкция. По изложените съображения решението следва да се отхвърли и в тази му част.

4. По точка 4 от решението на ДАС Обжалва се санкция – наложена глоба в размер на 500лв. на БК”Балкан” на основание чл.37.т.8 ДАП. Направени са няколко оплаквания за незаконосъобразност и необоснованост на решението в тази му част. АК при БФБ счита за необходимо да се занимае единствено с това, което намира за съществено, респективно за основателно. Съгласно чл.37т.8 ДАП на клуба – юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 500 до 2000лв. за хвърляне от зрител на твърди предмети на терена, които са опасни за здравето на участниците. От съдържанието на разпоредбата става ясно, че за осъществяването на нейния фактически състав е необходимо да е установено естеството на хвърления предмет на терена с оглед на преценката за неговата опасност за здравето на участниците, както и наличието на участници на терена към момента на хвърлянето на предмета. От лаконичността на доклада на дежурния, на който се основава решението не става ясно какъв е предметът (опасен или не за здравето на участниците), както и участниците били ли са на терена, след като хвърлянето е станало след приключването на втория период, т.е. през полувремето. Вземането на решение за санкциониране на дисциплинарно нарушение при неизяснена фактическа обстановка относно наличието на фактическия състав на разпоредбата на основание, на която се налага санкцията изисква отмяната на това решение като неправилно.

Водима от горното и на основание чл.7 от Правилника за работата на арбитражната комисия при БФБ РЕШИ:

1. Отменя решение №78/20.05.2015г. на Дисциплинарно- административния съвет при Национална баскетболна лига 2. Решението е окончателно.