България победи с 3:0 гейма (25:23, 25:23, 25:19)  Китай в третия си мач на Световното първенство по волейбол. По този начин нашите момчета заличиха спомените от неприятната загуба с 2:3 гейма от Канада в сряда и се завърнаха на победния път.

До този момент китайците нямаха поражение на Мондиала, а в двубоя срещу "лъвовете" показаха, че не са никак слаб отбор. В целия първи гейм момчетата на Пламен Константинов бяха догонващи  като пасивът им стигна до 5 точки. Пет поредни точки в при 20:23 обаче доведоха до впечатляващ обрат и успех с 25:23.

Сценарият се повтори и във втория гейм, в който отново успяхме да наваксаме сериозен пасив, за да спечелим с 25:23. Третата част бе по-лесна за българите, които по-рано поеха контрола и след 25:19 се поздравиха с втора победа на Световното, която ни донесе и ценните 3 точки.

Силен мач изиграха влезлите като резерва Дани Милушев и Тодор Скримов, които рано в мача се появиха на местата на неубедителните Цветан Соколов и Тодор Алексиев и бяха в основата на днешния успех. Именно Скримов стана топ реализатор за нашия отбор с 12 точки.

Иначе в титулярния състав на Пламен Константинов попаднаха: Светослав Гоцев, Виктор Йосифов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Цветан Соколов, Андрей Жеков и либерото Теодор Салпаров, а освен Милушев и Скримов, на няколко пъти в игра се появи и Мирослав Градинаров, който също се отличи с добро включване.

Във временното класиране България вече има 7 точки като по този начин изпревари китайците, които имат 6. По-късно днес са другите два мача от група С: Канада - Египет и Русия - Мексико. Следващият мач за момчетата на Пламен Константинов е в събота от 14 часа срещу Египет.

Ето и как се разви мача гейм по гейм:

Първи гейм - 25:23

Мачът започна точка за точка, а Светослав Гоцев бе хванат на блок и Китай поведе със 7:5. Андрей Жеков обаче възстанови равенството с ас за 7:7.

Китай отново поведе с 2 точки при 10:8, а двоен български блок изравни за 13:13. Лошо отигването на Алексиев при пас към Жеков обаче прехвърли топката в китайското поле, съперникът ни отново поведе с 2 точки, а второто техническо прекъсване дойде при 14:16.

Тази пауза обаче никак не помогна на българите. Последва неуспешна атака, точка за Китай, а на сервис застана Шуай Жиао. Мощният му сервис доведе до ас, а следващото изпълнение отново затрудни българската отбрана и авансът на Китай набъбна на 5 точки – 19:14.

Тодор Скримов влезе на мястото на Тодор Алексиев, а Константинов взе и второто си прекъсване в гейма, а след него серията на азиатците бе прекъсната след продължително разиграване. Флот сервисът на Ники Пенчев ни помогна за още една точка за 16:19. Пасивът ни стана само 2 точки, благодарение на мощния сервис на Цецо Соколов и последвалата тройна блокада. 

Докосване на мрежата от страна на китайците ни доближи още повече до съперника за 22:23. Последва драматично разиграване, в което на няколко пъти можехме да спечелим точката. В крайна сметка успяхме след технично отиграване на Соколов.

Нова грешка при пристъпване на линията на китайците ни донесе геймбол, а в най-важния момент българският блок бе перфектен и донесе пета поредна точка, с която спечелихме гейма след страхотен обрат.

Втори гейм 25:23

Вторият гейм обаче започна лошо за „лъвовете“, които след два аса на Генг вече изостанаха с 2:7, а техническото прекъсване дойде при 4:8.

Гонитбата продължи, а единична блокада на Гоцев доведе до 11:13 и таймаут за треньора на Китай. Силната българска серия продължи – грешка на китайците и блок на Гоцев и Йосифов при следващото разиграване доведе до изравняване при 13:13, а дори поведохме след отлична игра в защита и успешна атака на Милушев.

В следващите минути и двата отбора показаха класен волейбол с добра игра в защита като не успявахме да увеличим аванса си на повече от една точка.

Стигна се до 24:23 в наша полза, а точно в този момент флот сервисът на Милушев затрудни посрещането на Китай и последва удар в аут, сложил край на гейма.

Трети гейм - 25:19

Отново Китай бе отборът, който първи поведе с 2 точки и в третия гейм. Тяхното водачество продължи до 10:10, а силна българска игра в следващите разигравания ни донесе комфортна преднина от 16:13 на второто техническо прекъсване. Ас на Скримов доведе дори до 4 точки аванс.

Преднината ни се увеличаваше методично и така в крайна сметка Светослав Гоцев сложи точка на гейма и мача с 25:19.