Селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол Пламен Константинов бе доволен от чистата победа над Китай, но обясни, че тимът ни няма право да си позволява отбор от ранга на Китай да ни затруднява. Българският състав за малко да изпусне успеха в първия гейм, и след това отново изпитваше затруднения.

След победата с 3:0 за близо час и половина игра, Константинов призна, че е имало колебания в отбора му: "Безспорно е така. Най-хубавото са трите точки и чистата победа. Китай също продължава в следващата фаза. Този резултат ще се зачита, затова бе много важно да направим чиста победа. Това е хубавата част от развоя на мача."

"От друга страна играхме изключително колебливо, срещу един приличен отбор, но в никакъв случай на нашето ниво. Мисля, че психологически ни тежи това, че нямаме право на грешка. Измъкнахме много важен първи гейм, но това бе индикация, че сме в трудна ситуация. Но след един такъв измъкнат първи гейм, трябва да се освободим, но това не се случи. Това са ни проблемите. На отбора му липсва самочувствие, трябват победи, хубава игра, и хубава игра срещу някой по-класен съперник," продължи наставника.

Сега накъде? "Вече сме в някаква средна ситуация, в която можем да направим скок и нагоре, и надолу. И двете ситуации са възможни. Но това, което виждам на тренировка, ми дава надежда. Аз вярвам в тези момчета, виждам потенциал, който не можем да покажем в мачовете, но се вижда на тренировки. Ако го разкрием, имаме сили за нещо прилично още на това Световно, не само в бъдеще. Но най-лошото е да не виждаш потенциал, а аз го виждам. Ще се постараем сега да го изкараме. Днешната среща не може да ни излекува, това може да направи добър мач срещу Русия, срещу Бразилия. Това би било вълшебното хапче. Според мен, в момента сме на кръстопът."

"Доволен съм от всички. Теодор Тодоров имаше лека настинка, но се надявам до ден-два да е добре," обясни още Константинов.

"С най-добрите трябва да се започва добре отначало. Не може да търсим да спасяваме гейма в края. Казах и на момчетата, че с по-равностойните отбори, по-слабите, да не го докарваш до 23 равни. Тогава всички отбори са равни вече. Най-елементарното е да изпълняваш указания. Затова трябваше да повишим малко тона, и да няма повече отпускане," завърши Пламен Константинов.