Балкан Ботевград бе изваден от Националната баскетболна лига и на негово място бе приет тимът на Сливен. Решението бе взето от главния мениджър на НБЛ Стефан Станев.

Причините представителният отбор на Балкан да не бъде допуснат до участие в първенството на НБЛ за 2008/09 г. са следните:

"БК Балкан Ботевград един ден преди началото на първенството не отговаря на условията за участие, а именно:

- Не е картотекирал представителния си отбор.

- Не е представил съгласно чл.37.2 от Наредбата на НБЛ извлечение от банковата си сметка с налични минимум 50 000 лв.

- Е единственият клуб,който не е превел по сметката на НБЛ сумите за съдийски депозит, съгласно чл.31.5 от Наредба за НБЛ."

От ръководството на НБЛ уточняват още, че мястото на БК Балкан Ботевград като участник в състезанието и като позиция в жребия за редовния сезон заема БК Сливен, който отговаря на всички условия за участие.

По последна информация, мястото на Сливен в долната дивизия (т.н. А група), може да бъде попълнено от самия отбор на Балкан (с по-млади играчи от школата), ако успее да покрие поне критериите за участие в нея до 20 октомври. Ако този срок не бъде спазен от клуба от Ботевград, остава вариантът като 10-и участник в групата да се включи втори отбор от Русе, който беше заявил желание за това още преди месец.