Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова постигна уникален успех. Пловдивчанката записа своята първа историческа победа в турнир от Женската тенис асоциация. Нашето момиче триумфира в Сидни след победа с 6:4, 6:4 над Ангелик Кербер!

10 януари се оказа една от щастливите дати за родния тенис. След много тежка година, Цвети Пиронкова започна сезона по феноменален начин.

Пловдивчанката се превърна в първата състезателка успяла да премине през квалификациите в Сидни и да стигне до успеха.

Българката стартира много силно срещата с представителката на Германия, като взе първия сет с 6:4. Частта премина след няколко обрата, но в крайна сметка пловдивчанката демонстрира страхотен хъс.

Цветана Пиронкова започна двубоя с ас и успя да вземе подаването си за 1:0 гейма, но допусна ранен пробив за 1:2 гейма. Пловдивчанката върна бързо-бързо пробива за 2:2 и въпреки срещнатите трудности в петия гейм, взе подаването си за 3:2, a след това проби за 4:2. Драматичният сет продължи с върнат пробив от страна на Кербер - 4:3, а след гейм на нула се стигна до ново равенство 4:4. Цвети Пиронкова поведе с 40-15 и 5:4, а при втория сет бол Пиронкова взе първата част с 6:4.

Отличното представяне на българката продължи и във втория сет. Вторият му гейм се оказа изключително оспорван, продължил цели 13 минути. Цвети Пиронкова поведе с 40-15, а след това пропусна девет възможности за пробив, за да може Кернер да вземе подаването си и да изравни за 1:1. С чудесен бекхенд по диагонал пловдивчанката поведе с 2:1, а след това и с 3:1. Последваха три поредни гейма за Ангелик Кербер, която върна пробива - 3:2, изравни 3:3 и да поведе с 4:3.

Именно това бе моментът, в който Цвети Пиронкова демонстрира най-важните качества за един добър спортист. След страхотна игра в осмия гейм на втория сет пловдивчанката поведе с 40-15 и върна пробива за 4:4. След това го затвърди за 5:4 и спечели най-важния мач в кариерата си до този момент с 6:4!

По време на турнира в Сидни Пиронкова не само сбъдна своята най-голяма мечта, но и го направи по най-добрия възможен начин. Спечели осем мача поред, като даде само един единствен сет – на Шахар Пеер, в квалификациите на надпреварата.