Най-добрата ни ракета при мъжете Григор Димитров постигна исторически успех за българския тенис, след като вдигна титлата на турнира в Стокхолм! След спиращ дъха финал срещу номер 3 в света Давид Ферер, хасковлията стана 8-ия играч за сезона, който вдига първата си титла на турнир на ATP.

Димитров записа и втори успех в кариерата си над тенисист от топ 3, след като приключи жестоката битка с иберийския гладиатор в три сета - 2:6, 6:3, 6:4. С триумфа си той спечели 250 точки за световната ранглиста и 95 700 евро от наградния фонд. След доброто си представяне в шведската столица Григор ще се изкачи с шест места в ранглистата и от понеделник ще заема 22-оро, което е най-доброто постижение в неговата кариера. През следващата седмица българският тенисист ще участва на силния турнир от сериите АТР 500 в Базел, като в първия кръг ще се изправи срещу чеха Радек Щепанек.

ВИДЕО ОТ ЗНАМЕНИТАТА ПОБЕДА НА ГРИГОР ВИЖТЕ ТУК!

Световният номер 3 още от първите разигравания вкара Гришо в истинска битка, но българинът успя да затвори маратонския си 8-минутен сервис гейм за 1:0. Испанецът набързо изравни резултата и успя да направи първия пробив в мача благодарение на големия брой непредизвикани грешки в играта на Димитров. На свой начален удар хасковлията поведе с 40:0, като веднъж спаси брейк бол с ас, но удар с рамката на ракетата даде преднина на Ферер.

Ибериецът обаче също не можеше да напипа ритъма си и Григор върна пробива с изумителен уинър. За съжаление обаче оттам нататък Ферер бе пълен господар на случващото се и спечели три последователни гейма. При 5:2 той все пак се огъна на свой сервис, но Гришо не успя да се възползва и загуби първия сет.

Григор прекъсна серията от четири поредни гейма на Ферер, като взе откриващия във втората част. Тя продължи да върви без пробиви до 4:3 в полза на българина, главно заради по-малкото грешки и от двете страни на мрежата. Точно тогава Ферер се пропука и откри пред нашата ракета чудесна възможност за пробив, която бе оползотворена за 5:3. В своя сервис гейм Гришо не даде никаква възможност на именития си опонент дори да се доближи до точка за пробив - 6:3 и равенство в сетовете.

Третият решителен сет отново започва с надлъгване между двамата опоненти. Испанецът първи стигна до няколко възможности да пробие. Такава имаше при 2:1 в своя полза, но тогава само изгледа чудесния уинър на Гришо. В следващия си сервис гейм българинът отново се озова в трудна ситуация, изоставайки с 15:40, но пак намери път да се измъкне.

Това като че ли пречупи настойчивостта на Ферер, който с двойна грешка предаде седмия гейм - 4:3 за Димитров. Той се справи уверено със задачата да го затвърди в последвалия сервис гейм, но не получи шанс да приключи по-скоро мача - Ферер взе на нула своето подаване.

Последният гейм започна чудесно - 30:0 за Гришо, но Ферер успя да изравни с маратонски разигравания. Българинът обаче бе непоклатим и на свой ред започна да играе по нервите на испанеца, който прати топката в мрежата и връчи титлата на Димитров.