Григор Димитров се класира за финал на ATP турнир за втори път в кариерата си! Това стана, след като на полуфинал в Стокхолм Гришо победи Беноа Пер с 4:6, 6:2, 6:2! Така българинът е само на един мач от постигане на една от големите си мечти – спечелване на първа ATP титла.

Мачът срещу французина бе много труден, но Григор показа много силна игра, с която напълно заслужено си осигури класира за втори финал в кариерата си. Първият бе в началото на сезона в Бризбейн, където в мача за трофея Димитров загуби от Анди Мъри. Сега съперник на българина ще бъде Давид Ферер, който малко по-рано победи Ернест Гулбис с 3:6, 6:4, 6:1. Двамата имат три мача помежду си, в които статистиката не е никак добра за Димитров – три загуби и само един спечелен сет.

Класирането на финал донесе на хасковлията 50 400 евро от наградния фонд и 150 точки за ранглистата, от които ще добави 60 към актива си и ще се изкачи до номер 27 в света. При триумф на финала, Гришо ще подобри рекордното си класиране до момента и ще стигне до номер 24 или номер 25 в ранглистата.

Мачът започна лошо за Димитров, който след няколко непредизвикани грешки допусна пробив на Пер още в първия сервис гейм на мача. Постепенно българинът започна да подобрява играта си, но в същото време неговият съперник също играеше стабилно и така и не му даде шанс да върне пробива. Така с 6:4 Пер спечели първия сет.

Втората част започна подобно на първата и Гришо бе на път да даде на своя съперник да поведе с пробив още в началото. Този път обаче хасковлията удържа ситуацията, а при 2:1 последва маратонски гейм, в който Димитров успя да стигне до първи пробив в своя полза.

Това повлия отлично на ракета номер 1 на България, той повиши нивото на играта си и до края на сета не даде никакви шансове на Пер като дори стигна до още един пробив, за да затвори сета при 6:2.

Така победителят трябваше да се реши в трети решителен сет, който започна с пет гейма за сервиращите. При 3:2 в своя полза, Григор достигна до два шанса за пробив след страхотна къса топка. Французинът успя да ги отрази, но след великолепен минаващ удар Димитров си осигури още една възможност и този път не сбърка.

При 5:2 Пер сервираше за оставане в мача, но Григор бе решен да приключи нещата още тук и в крайна сметка успя да го направи с втория си пробив в сета, донесъл му победата и класиране за финала, който ще бъде в неделя от 16 часа българско време.

Супер Гришо е на втори финал в кариерата си, Ферер го дели от мечтаната титла

източник: БГНЕС