Определян за един от най-големите темерути, често обвиняван заради своята арогантност, наставникът на Реал Мадрид Жозе Моуриньо си остава една от най-интригуващите личности във футболната общественост.

Специалния привлича вниманието на хората не само заради своите успехи, но и заради особения си характер. Неговата личност е обвита в мистерия. Малко известен факт е, че Моуриньо притежава магистърска степен по спортна психология и може би точно в това се крие тайната на неговия успех. Освен че познава из основи футболната материя, специалистът владее и един от най-малко използваните ресурси в най-популярната игра – човешката психология. Моуриньо съзнава, че в основата на големите успехи стои контролът над малките неща и именно заради това обръща подобаващо внимание на този компонент.

През 2011 година настоящият треньор на „кралете” дава интервю за ББС, където на въпрос кое е най-важното нещо в треньорската професия, Моуриньо отговаря: „Способността да управляваш хората. Футболът е преди всичко наука за човека, а човекът е над всичко”. Отговорът на Специалния показва, че той не е просто треньор, а психолог, който възприема футболистите си като сложни човешки същества, които притежават своята индивидуалност.

Другото лице на Моуриньо

източник: Reuters

„Един треньор трябва да бъде всичко: тактик, мотиватор, методист, лидер и психолог”, продължава Жозе да разкрива разбиранията си. „Един професор в университета ми каза веднъж – „Всеки треньор разбира от футбол, разликата идва от други неща”. Той бе преподавател по психология.”

Треньорските успехи на Моуриньо засвидетелстват високата му компетентност. Печели Купата на УЕФА и Шампионската лига с Порто. През 2002/03 и 2003/04 със същия отбор печели шампионата на Португалия, а през 2004/05 и 2005/06 триумфира с Челси в Англия. С Интер става шампион в Серия А, а през 2010 година прави требъл, спечелвайки Купата на Италия, Серия А и Шампионска лига.

В настоящия си тим, Реал Мадрид, през сезон 2010/11 „грабва” Купата на Краля, а следващия шампионат се изкачва на върха на класирането в Примера дивисион с постигнатите рекордни 100 точки.

Превърнал думата „успех” в едно от своите имена, Моуриньо е напълно съгласен с твърдението, че „човешките възможности са неограничени и хората използват по-малко от половината от способностите си”. Специалния се ръководи от тази максима и затова прави всичко, за да „събуди” играчите си и да ги накара да използват пълния си ресурс.

Жозе залага най-вече на индивидуалните разговори. Той смята, че всеки футболист се нуждае от мотивация и той самият е човекът, който се грижи за това. Тази дейност на треньора предполага свръхзадълбочено познание на човешката психика и емоции. Моуриньо добре разбира какви са целите на отделните му възпитаници и това му помага в значителна степен.

Специалния борави с много различни методи, за да мотивира играчите си. Като великолепен психолог той много добре знае кой играч се мотивира от похвалата и кой от критиката, по умел начин успява да предизвика футболистите си да дадат най-доброто от себе си.

По време на престоя си в Интер Моуиньо често „играе” с гордостта на нападателя си Златан Ибрахимович. Именно по този начин Жозе стимулира шведът да играе на върха на възможностите си. Веднъж, непосредствено преди Ибра да бъде обявен за играч на Серия А, Моуриньо се обръща към футболиста с думите: „Дай наградата на майка си, тя поне ще я заслужава”. Още в следващия мач се вижда промяната в Ибрахимович, който е готов на всичко да се докаже.

Това е само пример, който показва, че Моуриньо работи на много дълбоко ниво по отношение на мотивационните техники.

Мениджърът споделя: „Играчите са различни. Те са хора, имат добри и лоши дни, върхове и спадове. Това, което вдъхновява едни, може да се окаже напълно безполезно за други. Най-трудното нещо е да съумееш да ръководиш хора, които са от различна култура, раса и т.н. Това е и най-важното”.

Именно с това се обяснява и фактът, че Моуриньо се котира толкова добре в първенствата на доста различните държави – Португалия, Англия, Италия, Испания. Той сякаш „поглъща“ характерните култури ценности, успява да вникне в съзнанието на футболистите и внедрява своите стратегии.

Другото лице на Моуриньо

източник: Reuters

Големият треньор успява да манипулира подсъзнанието на футболистите си. Те са много по-вглъбени в целите си, отколкото всеки друг. „Всяка тренировка, всеки мач, всяка минута от личния живот на футболистите трябва да бъде насочена към едно нещо – идеята да бъдем шампион”, казва самият Моуриньо. Футболът се превръща в нещо повече от професия и занимание за играчите, той става тяхна философия и начин на живот.

Един от футболистите, които са работили с Моуриньо в Интер Уесли Снайдер, споделя, че Жозе не е от треньорите, които говорят само за футбол: „Докато се запознах с Моуриньо, всички наставници, с които съм работил говореха само за футбол. Моуриньо беше различен. В момент, когато бях тотално изчерпан, той забеляза това. Дойде при мен и ми каза да отида за няколко дни на почивка, на плажа. Направих го, отидох до Ибиса за 3 дни, а когато се върнах, бях готов да умра заради него на терена”.

Моуриньо учи играчите си как да се освобождават от емоциите си, за да бъдат максимално концентрирани на терена. Специалистът знае колко е вредно човек да задържа в себе каквото и да било. Той помага да възпитаниците си да повдигнат самочувствието си, но същевременно ги държи здраво стъпили на земята. Може би на това се дължи и фактът, че един от най-големите таланти на нашето време, Кристиано Роналдо, претърпя коренна трансформация от момента, когато заигра под ръководството на Специалния в Реал Мадрид. В миналото известен с бурния си нрав и със страстта си към различните изкушения на живота, сега португалецът демонстрира по-скоро улегналост и баланс.

Моуриньо държи неговите играчи да са щастливи във всеки един аспект на живота, за да може да се раздават на терена. Той често защитава футболистите си от нападките на фенове и журналисти и в известна степен е превърнал острото си поведение в щит, който брани и тях, и него.

Моуриньо създава усещане за значимост на всеки един от играчите си. Той непрекъснато им демонстрира доверието си към тях – „На война отивам само с тези, на които имам доверие”, казва мениджърът пред португалската преса. Очевидно треньорът използва думата „война” като нарицателно за „мач”. А той много добре знае, че „войната” не може да бъде спечелена, кoгато няма усещане за единство. Заради това португалският специалист залага безкрайно много на екипната работа. Не случайно непрекъснато подчертава пред футболистите си, че всички са едно семейство.

За разлика от голяма част от треньорите, Моуриньо не нарича футболистите си „момчета”, а „мъже”. Обръщайки се към тях по този начин, той засвидетелства сериозното си отношение към тях и фактът, че ги възприема като големи и зрели хора. Освен това, на чисто подсъзнателно ниво им заявява: „Вие сте големи мъже, а не деца, следователно трябва да носите отговорност за действията си”.

Чрез различните си похвати Моуриньо „грабва” вниманието на възпитаниците си, нападателят на Кралския клуб Карим Бензема споделя: „Не знам как го прави, той има някакъв трик, прави нещо и всички го слушат”.

Моуриньо показва на всички, че за големите успехи не е нужен само футболен интелект. Не по-малко важно е да владееш хората. Специалния е установил контрол върху един от най-значимите и мощни ресурси и това го прави наистина „единствен“, както пожела да бъде наричан самият треньор.