Волейболният национален отбор на България е в топ 4 на Олимпиадата! Уникалният български отбор буквално прегази Германия с 3:0 гейма (25:20, 25:16, 25:14) само за 71 минути игра и по този начин за първи път от 32 години насам си осигури място сред четирите най-добри отбора на Олимпийски игри!

С отлична игра, настроение и дух, момчетата на Найден Найденов направиха на пух и прах немците, водени от белгиеца Витал Хайнен пред погледа на президента на България Росен Плевналиев и цялото ръководство на БОК и БФВ.

Най-големият успех за България в олимпийски турнир по волейбол е второто място в Москва 1980 година, когато отборът е воден от капитана Димитър Златанов. Сега, въпреки всички скандали около отбора и прогнози, че тимът не е в състояние да се противопостави на другите отбори, момчетата на Найден Найденов намериха място сред най-добрите за първи път от 32 години.

В опит да се класират за финал, Цецо Соколов и компания ще се изправят срещу Русия в петък от 17 часа. Със сигурност нашите ще играят още два мача на турнира, тъй като дори при загуба от "сборная" ще участват в мача за бронза.

В мача срещу Германия всички в българския отбор бяха фантастични, както в защита, така и в нападение, а над всички бяха Тодор Алексиев и Цецо Соколов, които с безпогрешните си изяви тотално отчаяха немците.

Найден Найденов не направи никаква изненада при титулярите си, залагайки на Георги Братоев, Виктор Йосифов, Николай Николов, Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Цветан Соколов и либеро Теодор Салпаров. под съдийството на опитния Бела Хобор Витал Хайнен също не изненада със стартовите си играчи - Гроцер, Кампа, Шьопс, Калиберда, Гюнтьор, Бьоме и либеро Щойервалд.

Първият гейм започна повече от добре за родните национали, които поведоха с 5:0, 12:6, а с добра блокада и организирана игра допуснаха най-много на 4 точки немците. Тодор Скримов спечели второто техническо прекъсване при 16:11 като следващото разиграване също бе за нас. Немците със силен сервис, включително от 119 километра в час се опитаха да затруднят родното посрещане при 21:18. Тактично обаче пускане на разпределителя ни Георги Братоев ни изведе до 23:19. Резервата Тишер изпълни начален удар в аут за 24:20, но при първата си възможност затворихме частта си при 25:20.

Втората част не започна добре за нашите като след откриваща точка на Цветан Соколов българите сгрешиха на няколко пъти и отстъпваха с 3:5, страхотна изява и точка реализирана с глава и ухо постигна центърът ни Виктор Йосифов за 4:5. Изравнихме при 6:6, а за първи път поведохме при първото техническо прекъсване с 8:7. Преднината ни се увеличи на 10:8 заради носена топка на Калиберда и на 13:10 след атака в мрежата на Гроцер. Чудесната игра на българите продължи и второто техническо прекъсване дойде при 16:11 след чудесен флот сервис на Тошко Скримов, което изненада немците. Последва обаче серия от три поредни точки за Германия, което накара Найден Найденов да вземе прекъсване. Пайп на Скримов и хитра атака на Соколов върна добрата ни преднина при 19:15. Ники Николов отчая Гюнтьор с единичен блок, който направи резултата 21:16, а след взетата почивка от Хайнен българското шоу продължи. Добра игра в защита и четири поредни отлични атаки доведе до затварянето на втория гейм при 25:16!

Третият гейм започна равностойно, но 2 грешки в атака на немците донесоха преднина за нашите момчета при 5:3, а сервис със 123 км/ч на Цецо Соколов доведе до ас за 6:3, след което последва мощна българска блокада и 4 точки преднина. Цецо Соколов продължи да тормози немската защита, а негов блок, последван от отлична защита и успешна атака на Тошко Алексиев доведе до 12:6. Отново той материализира добрата ни игра в отбрана и доведе до 13:6.

В следващите минути немците тотално се объркаха и не знаеха, какво да правят на полето, направиха куп грешки, а в същото време българските волейболисти продължиха да бъдат много концентрирани, за да се стигне до огромната преднина от 11 точки за 19:8, след което съвсем спокойно мачът бе приключен при 25:14 след едва 71 минути игра.

СНИМКИ: Велика България е в топ 4 на Олимпиадата след жесток бой над Германия!

източник: Reuters