За първи път в историята си Челси стана шампион на Европа, след като победи с дузпи Байерн с 4:3 на финала на Шампионската лига в Мюнхен, след 1:1 в редовното време и продълженията.

Така само за няколко месеца начело на сините мениджърът Роберто Ди Матео успя да направи дубъл, след като спечели и Купата на Англия, а сега със златни букви записа името си и в историята на европейския футбол.

Немският тим, който тотално доминираше по време на мача, поведе с късен гол на Томас Мюлер в 83-ата, но в 88-ата Дидие Дрогба изравни за англичаните. В третата минута на първото продължение пък Ариен Робен изпусна дузпа, която Петър Чех спаси, правейки драмата изключителна и пращайки мача в дузпи.

От бялата точка сините бяха по-точни и триумфираха с трофея с решителен гол на Дидие Дрогба в петата дузпа, за Байерн фаталните пропуски направиха Ивица Олич и Бастиан Швайнщайгер, докато само Хуан Мата изпусна за Челси от 11-те метра.

СНИМКИ ОТ БАЙЕРН - ЧЕЛСИ ТУК!!!

ВИДЕО И СНИМКИ: Челси е шампион на Европа, Дрогба и Чех потопиха Мюнхен в сълзи

източник: снимки: Reuters

Двамата треньори заложиха на сходни схеми 4-2-3-1, с по един изнесен нападател, като това очаквано бяха Марио Гомес и Дидие Дрогба.

В състава на Байерн няма особени изненади с оглед на наличния състав, докато за Челси изненадата в титулярите бе наличието на 22-годишния Райън Бертран, който игра по лявото крило.

Припомняме, че за англичаните наказани бяха Рамирес, Раул Мейрелеш, Бранислав Иванович и Джон Тери, докато при немците санкционирани за финала бяха Давид Алаба, Луис Густаво и Холгер Бадщубер.

ВИДЕО И СНИМКИ: Челси е шампион на Европа, Дрогба и Чех потопиха Мюнхен в сълзи

източник: снимки: Reuters

Байерн осъществи домакински натиск от самото начало на срещата. Баварците създадоха първото си голово положение в 19-ата минута, когато обаче Марио Гомес не успя да овладее добре топката и да шутира.

В 21-ата Ариен Робен проби между двама английски играчи и стреля изключително опасно, но Чех с мъка успя да отклони топката с ръце, която след това се удари в страничната греда и излезе в ъглов удар.

ВИДЕО И СНИМКИ: Челси е шампион на Европа, Дрогба и Чех потопиха Мюнхен в сълзи

източник: снимки: Reuters

В 36-ата минута Робен напредна отляво, подаде към Контенто, който от аутлинията центрира към непокрития Томас Мюлер и той от воле стреля покрай вратата.

В този момент Челси сякаш се събуди за кратко и отговори с две опасни атаки, като при втората от тях Саломон Калу бе изведен на стрелкова позиция отдясно, но първият точен удар във вратата на Байерн не бе прекалено силен и Мануел Нойер улови.

ВИДЕО И СНИМКИ: Челси е шампион на Европа, Дрогба и Чех потопиха Мюнхен в сълзи

източник: снимки: Reuters

Във следващата атака на баварците Марио Гомес опита задна ножица, а след него Рибери и Гомес също бяха на добри позиции, но шутираха крайно неточно.

Три минути преди края на първата част Марио Гомес отново пропусна отлично положение за гол, след като добре се освободи от бранител в наказателното поле, но от 12 метра шутира безкрайно високо над вратата, за да свърши първата част при резултат 0:0.

ВИДЕО И СНИМКИ: Челси е шампион на Европа, Дрогба и Чех потопиха Мюнхен в сълзи

източник: снимки: Reuters

След почивката Байерн отново продължи да е по-активен, но първо Кроос пропусна, след това Марио Гомес неоснователно поиска дузпа. В 54-ата минута Франк Рибери дори прати топката в мрежата на Чех, но попадението не бе зачетено, тъй като французинът бе в положение на засада.

До 70-ата минута натискът на момчетата на Юп Хайнкес продължи, като Кроос, Рибери и Робен неуспешно обстрлеват от границите на наказателното поле, а Челси от време на време опитва да контраатакува. 

Между 73-ата и 76-ата минути Нойер и Чех също показаха стабилност, като избиха удари на Дидие Дрогба и Ариен Робен, а след това Марио Гомес направи пореден пропуск.

Байерн стигна до така дългоочаквания гол в 83-ата минута, а точен бе Томас Мюлер, който бе изпуснат от защитата на Челси във вратарското поле, стреля с глава, топката тупна в земята, удари се в горната греда и влетя във вратата на Петър Чех за 1:0.

 
Две минути преди края играчите от Мюнхен вече виждаха как вдигат купата на своя стадион, но не така мислеше Дидие Дрогба, който изравни с глава в 88-ата след центриране на близката греда от корнер на Хуан Мата и прати мача в продължения. 

В третата минута на първото продължение вкаралият за Челси Дрогба направи дузпа за Байерн, след като спъна отзад Франк Рибери в наказателното поле на гостите. Ариен Робен застана зад бялата точка, но Петър Чех спаси дузпата, която бе бита по земя в десния му ъгъл.

Така Робен се превърна в грешник за тима си, след като изпусна дузпа и в сблъсъка за титлата на Германия срещу Борусия Дортмунд наскоро.

Краят на първото продължение дойде при резултат 1:1, а в 108-ата немците изпуснаха отлична възможност за втори гол, след като резервата Ивица Олич центрира прострелно пред голлинията, но Марио Гомес не тръгна към топката, която спокойно можеше да засече в мрежата.

В 112-ата минута Байерн, който изпълни над 20 корнера в мача, отново пропусна добро положение за попадение. До 120-ата минута и двата тима успокоиха темпото и резултатът се запази 1:1, за да дойдат дузпите, при които Челси вкара 4 пъти срещу само 3 на баварците и за първи път спечели Шампионската лига.


Точни за лондончаните бяха Давид Луис, Франк Лампард, Ашли Коул и вездесъщият Дидие Дрогба, който заби решителната пета дузпа. За немците вкараха Лам, Гомес и вратарят Нойер, но Ивица Олич и Бастиан Швайнщайгер пропуснаха последните два удара и Байерн не успя да спечели трофея на своя стадион Алианц Арена.

Ето и какво се случи при дузпите:

1:0 - Филип Лам - вкара с удар в горния ляв ъгъл, въпреки че Чех докосна топката!

1:0 - Хуан Мата - би ниско и не особено прецизно, и Мануел Нойер спаси! 

2:0 - Марио Гомес - стреля силно по земя и вкара!

2:1 - Давид Луис - вкара след огромна засилка и изстрел горе вляво!

3:1 - Вратарят Мануел Нойер - вкара на колегата си Петър Чех с много прецизен удар!

3:2 - Франк Лампард - вкара с безпощаден шут под гредата в центъра на вратата!

3:2 - Ивица Олич - стреля неособено силно, Петър Чех спаси!

3:3 - Ашли Коул - вкара и изравни на 3:3 при дузпите!

3:3 - Бастиан Швайнщайгер - уцели лявата греда на Чех, след като вратарят с върха на пръстите докосна топката!

3:4 - Дидие Дрогба - вкара хладнокръвно по земя и направи Челси шампион на Европа за първи път в историята!!!!!

 

СЪСТАВИТЕ:

Байерн Мюнхен (4-2-3-1): Нойер - Лам, Боатенг, Тимошчук, Контенто - Швайнщайгер, Кроос - Рибери (97'-Олич), Робен, Мюлер (87'-Ван Буйтен) - Гомес (Неизползвани резерви: Бут, Рафиня, Усами, Пранич, Петерсен).

Челси (4-2-3-1): Чех - Босингва, Давид Луис, Кейхил, Ашли Коул - Лампард, Микел - Бертран (73'-Малуда), Хуан Мата, Калу (84'-Торес) - Дрогба (Неизползвани резерви: Търнбул, Ферейра, Есиен, Ромеу, Стъридж).

Голмайстори:

1:0 Томас Мюлер 83'

1:1 Дидие Дрогба 88'

** Ариен Робен 103' - изпусна дузпа, спасена от Петър Чех

Стадион: Алианц Арена, Мюнхен

Съдия: Педро Проенса (Португалия)