След мачове като последното Ел Класико трудно се заспива. Още повече ако си привърженик на „белия балет”. Последните години минаха под категоричната тирания на Барселона и славен клуб като Реал, бе в меко казано неизгодно и дори обидно положение.

В столичния отбор от Испания взеха най-ефикасното лекарство. Произведено е в скромния португалски град Сетубал. Жозе Моуриньо се захвана с трудната задача, той трябваше да секне хегемонията на най-добрия отбор във футболната история. Хайде, за да не бъдем крайни, един от най-великите тимове.

Специалния си има своите начини, но крайният резултат е винаги един и същ. Той просто успява. Абсолютно гениален треньор. Такъв какъвто младите специалисти задължително изучават и ще изучават в треньорските школи по целия света.

Жозе този път трябваше да надскочи себе си. Практически е невъзможно да победиш Барселона на Меси и Пеп Гуардиола в шампионата. Едно е да ги „изпържиш” в един мач /финала за Кралската купа/, или да ги надвиеш в елиминация /успехът на Моу с Интер в Шампионската лига/. Първенството е друга работа, там трябва постоянство, трябва много класа, почти всяка грешка може да бъде компенсирана от противника, разбира се и малко късмет. Всъщност няма нито един велик треньор, който да не се е опирал и на шанса, та така и на Жозе му връзва понякога.

Предишният път когато спечели на „Ноу Камп”, португалецът направи невиждан панаир. Домакините не го понесоха и даже му пуснаха пръскачките, които поливат терена. Този път нищо подобно, което показва, че Моуриньо вече е друга бира. Нивото му е много голямо, за да позволи емоциите да го водят. Пък и сезонът е в най-интересната си фаза, предстоят още няколко раздавания...

В сравнително малка държава като Португалия си имат Жозе Моуриньо, а на всичкото отгоре и Кристиано Роналдо. По площ западната европейска държава заема 108 място в света, а по население е 76-та, поне така сочат официалните данни. Сред около 10 милиона португалци има двама гиганти в световния спорт. Жозе и Роналдо са невероятни марки, а като ги събереш в един тим работата става дебела, дори и за Барселона с титани като Шави и Иниеста, с лъв като Пуйол и извънземен играч – Лео Меси.

Преди Ел Класико, Луис Фелипе Сколари, който в действителност много обича Роналдо, заяви, че единственото лошо нещо в живота на Кристиано е Лео Меси. От снощи в живота на португалеца няма нито един проблем. „Седмицата” на Реал Мадрид заслужава повече от всеки Златната топка и всички други признания. Той няма и половината от таланта на Лионел, но постига всичко с нечовешки труд. Роналдо е изключителен пример за трудолюбие и професионализъм.

„Спокойно, спокойно – аз съм”, това каза и показа след победния гол Роналдо. Нищо повече от една кисела физиономия, след изключително изпълнение, което бе направено на невероятна скорост. За такъв гол се изисква сръчност, на която са способни малцина. Роналдо не си свали фланелката, за да видим колко много е тренирал и колко е красив. Не го направи, защото виси с картоните. Още от преди мача с Барселона, когато срещу слабака Хихон, отново измъкна Реал Мадрид.

Той донесе победата на „Ноу Камп”, но отново беше отдаден на отбора. Пак не получи картон, защото ще трябва да играе и другия уикенд у дома срещу Севиля, нищо че титлата вече е сигурна. Между другото в сряда отново ще трябва да е на върха, защото Реал излиза срещу Байерн в тежък реванш от Шампионската лига. После отново, отново и отново, ще играе в мачовете, въпреки жестокото напрежение и големите натоварвания. Във вечерта след победата над Барса, Роналдо едва ли си е позволил и чаша бира, не че Жозе ще му се скара, просто той знае, че е професионалист. Ясно му е, че е най-добрият, тъй като е положил повече усилия от всички останали.

Ето защо Роналдо е истинският пример, той няма чак толкова талант, но винаги играе за отбора. Дори снощи не направи нещо велико освен гола, но не спря да тича, да покрива, да защитава, а когато може и да прави това, което обича – да атакува, дриблира и шутира. Такива бяха всички от Реал, защото такива ги иска Жозе Моуриньо, а на него не му се отказва. Явно е най-добрият психолог в занаята.

Барселона продължава да е същият прекрасен отбор, макар и презадоволен от успехи, но Реал вече с нищо не му отстъпва. Всичко това е постигнато с работа, работа и малко късмет.

Клишето сочи, че Моуриньо е треньор с дефанзивни виждания, но това е доказана идиотщина. 109 гола от началото на шампионата. Тази цифра е скандална, а Жозе приема нещата с обичайното си високомерие. Дон Кихот не говори пред медиите в Испания, оставил е тази задача на Санчо Панса /Каранка/. Иначе снощи мачът беше впечатляваща тактическа битка. В тези 90 минути стадионът на Барселона се казваше „МОУ Камп”.