Пак бутат Барса към трофея в Шампионската лига. Такъв е лайтмотивът на всички онези, които не обичат каталунците. „Дузпалона“, „УЕФАлона“ и прочие инвенции заляха интернет пространството снощи.

Поводът? Двете дузпи, или по-скоро втората дузпа, за каталунците срещу Милан. Имаше ли наказателен удар при задържането с ръце на Неста спрямо Бускетс? Разумният отговор би следвало да бъде – по-скоро не, дузпата е пресилена. Но задържане все пак имаше, така че не можем да говорим и за абсолютна измишльотина на холандския съдия Бьорн Кайперс. Има спор и относно това дали корнерът за Барса вече беше изпълнен при това действие.

Тук може би следва да поразсъждаваме и върху националността на рефера. Помня как на техническата конференция пред един евромач на Локомотив Сф, съдията /холандец или белгиец/ предупреди двата отбора: „Ще свиря дузпа при всяко задържане с ръце в пеналта!“ Въпрос и на съдийска интерпретация. В Италия Неста може да си влачи Бускетс като пръскачка из лозе и никой няма да му свири нищо. На други места обаче не е така. Когато Валтер Самуел смени Интер с Реал Мадрид преди години, често му свиреха дузпи заради италианския навик да държи съперника си с ръце при статични положения.

И още. Когато говорим, че втората дузпа за Барса срещу Милан е била „измислена“, нека си припомним как в първия мач в Милано не дадоха 100-процентова такава за събарянето на Алексис от вратаря и още една, когато опънаха фланелката на Пуйол като корабно платно, преди той да нанесе един удар с глава.

Значи какво излиза? Вчера Барселона e била „Дузпалона“, но преди седмица как е трябвало да наречем Милан тогава? Тук дори няма да размишляваме върху това колко отчетливо бе каталунското спортно-техническо предимство на терена и в двата мача, особено снощи. Ограничаваме се до коментар за съдийството, но сумарно, в двете срещи. Иначе не е честно.

Други любители на конспиративните теории пък веднага съзират как Платини бута Барселона и Реал към чисто испански финал в Шампионската лига. Предполага се, значи, че мосюто от УЕФА бута и „средните“ испански тимове към още един чисто техен финал – в Лига Европа. Защото вероятността да видим два от трите испански представителя на финала в Букурещ съвсем не е по-малка от тази за Барса и Реал.

Явно и в УЕФА има директива и тя е: „Бутайте испанците напред!“ А те са слаби, слаби...