Отборът на Ливърпул постигна изключително важна победа в последния си мач за годината. „Червените” от Мърсисайд се наложиха с минималното 1:0 като гост на българския национал Стилиян Петров и неговия Астън Вила. Успехът на „червените” дойде по изключително драматичен начин, а единственият гол бе дело на звездата на тима Фернандо Торес в последната минута.

С гола си испанският национал записа името си със златни букви в историята на английския клуб. Торес се превърна в първият футболист преминал границата от 50 гола за „червените” за толкова кратко време – 72 мача.

Поражението бе второ поредно за домакините от Бирмингам. Само преди два дни Астън Вила претърпя пълен крах на стадион „Емиратс”, губейки с 0:3 от Арсенал. Възпитаниците на Мартин О’Нийл имаха нужда от трите точки, за да изместят конкурента си за четвъртото място в класирането Тотнъм Хотспър.

Двубоят на „Вила Парк” започна при изключително тежки атмосферни условия, които затрудниха футболистите и на двата тима. Все пак бирмингамци успяха да упражнят домакински натиск, който обаче не доведе до гол. Постепенно тимът на Рафа Бенитес изравни играта и на свой ред успя да създаде няколко интересни положения пред Фридъл след изпълнения на няколко поредни корнера.

Първата реална голова възможност в двубоя бе именно пред вратата на домакините, когато капитанът Джерард стреля изненадващо от границата на наказателното поле, но американският страж на Вила бе на висота и изби със сетни усилия над вратата.

И в този мач тимът на Ливърпул показа основната си слабост през този сезон – зоновата защита. Футболистите на Бенитес отново допускаха елементарни грешки при изпълнения на статични положения, които в крайна сметка можеха да струват скъпо на гостите. Стюърт Даунинг имаше великолепна възможност, именно след корнер пред вратата на Рейна. Полузащитникът на домакините бе оставен абсолютно непокрит в малката пеналтерия, но силният му удар от въздуха бе спасен като по чудо от Пепе Рейна.

През второто полувреме ситуацията на терена не се промени съществено и играта продължи да се води в центъра на терена като преобладаваха единоборствата.

Едва в 70-ата минута на двубоя Агбонлахор стигна до 100-процентова ситуация пред Рейна след нова грешка в центъра на отбраната на „червените”, които в този мач играха с резервния си бял екип. Бързоногият нападател успя да се освободи от опеката на бранител, но излезнал очи в очи с Пепе Рейна не успя да го преодолее. Секунди по-късно след изпълнението на корнера, Джон Карю стреля с глава, но топката мина на милиметри от левия страничен стълб на вратата.

В заключителните минути на срещата Вила се опита да упражни финален щурм и на няколко пъти успя да създаде суматоха в полето на гостите. Когато обаче всичко отиваше към равния резултат дойде моментът на Фернандо Торес. След груба грешка на Стивън Уорнък в половината на Вила, испанският нападател бе изведен в наказателното поле, където с удар по диагонала, в долния десен ъгъл на Брад Фридъл попари препълнените трибуни на „Вила Парк” в Бирмингам.

Успехът изкачи Ливърпул с позиция нагоре във временното подреждане и „червените” вече заемат седмото място, една позиция след Астън Вила.

В друг мач от днес Болтън и Хъл Сити не излъчиха победител, завършвайки 2:2.