Първата тенис ракета на България Григор Димитров победи Кевин Андерсън с 2-1 сета – 5:7, 7:5, 7:6 и се класира на полуфинал на Мастърса в Торонто, с награден фонд от $3,766,270.

За място във финала, Гришо среща Жо-Вилфред Цонга, който отстрани Анди Мъри след 7:6, 4:6, 6:4.

С успеха над южноафриканеца, Димитров изравни най-доброто си постижение и за втори път в кариерата си достига до полуфиналите на турнир от тази категория. Българинът вече води категорично срещу Андерсън в директните сблъсъци, с пет победи от седем срещи.

Гришо спечели срещу Кевин Андерсън, макар че не бе на върха на своите възможности, и много се затрудняваше на сервис. Въпреки всичко, със зъби и нокти той се бори до край, и зарадва българската агитка на кортовете в Торонто.

Григор загуби първия сет с 5:7, след като Андерсън успяваше да вземе своите сервис геймове от самото начало, а накрая българинът направи грешки, за да подари шанса на своя съперник да спечели.

При 5:5, Гришо даде две възможности на пробив на Андерсън, и южноамериканецът ги използва. Кевин Андерсън взе и последния си сервис гейм в първата част, и така затвори сета със 7:5.

Още в началото на втория сет Димитров успя да пробие съперника. Андерсън продължи да сервира добре в последствие, докато Гришо имаше много тежък ден от първия си удар, но все пак издържа, и затвори сета със 7:5.

Андерсън направи и двойна грешка в края на сета, за да даде допълнително импулс в играта на Димитров.

Размяната на сервис геймове продължи с пълна сила и в третия, решителен вече сет. Въпреки че изглеждаше по-добре, и с по-голяма увереност на корта, Гришо не успяваше да пробие противника.

Сервисът и асовете на Андерсън му помагаха, когато си личеше, че изостава технически от българската ракета.

Първото подаване на южноафриканеца бе фантастично, особено в тази трета част, и го противопоставяше на всичко, което Гришо показваше от арсенала си в този сет.

Грешките на Димитров за малко да му костват целия мач, когато той допусна пробив в момент, който можеше да бъде фатален - Андерсън поведе с 5:4.

Южноафриканецът обаче върна жеста, и сам сътвори невероятни грешки в следващия си сервис гейм, и Димитров изравни, анулирайки два мач-пойнта за Андерсън. Гришо оттам взе своето подаване, и изведнъж му се отдаде шанс да спечели мача.

Димитров стигна до 40-40 в 12-я гейм, но Андерсън успя да го спечели, и така доведе нещата до тайбрек.

В него мачът в действителност достигна точка на кипене, и на нервите не издържа Андерсън.

Южноафриканецът отново получи шанс да затвори срещата в своя полза, като застана на сервис с предимство, но Гришо пак издържа! Андерсън така и не успя да се възползва от всичките минипробиви, които направи, а надушил слабостта на съперника, Димитров като истинска звезда нанесе решителен удар, в най-важния миг. Той стигна до втори мачпойнт, а Кевин Андерсън се сгромоляса с двойна грешка, за да прати Гришо на полуфинал!