Двете българки, които се класираха за основната схема на турнира в Анкара (50 000$), загубиха мачовете си от първия кръг.

Елица Костова имаше тежка задача срещу 2-та поставена Евгения Родина от Русия, която спечели последните два турнира, в които участва. Първият сет премина под влиянието на пробивите, като в 10 от геймовете сервиращите тенисистки не успяха да си вземат подаванията. Стигна се до тайбрек, в който Костова показа по-стабилни нерви и го спечели с 9:7 точки.

В този момент мачът беше прекъснат за няколко часа. След подновяването на играта Костова продължи да играе отлично и при 4:3 в своя полза имаше възможност да сервира за увеличаване на преднината си. Тя не само не успя да го направи, но дори до края на мача не взе нито гейм повече и отстъпи със 7:6(7), 4:6, 0:6. Трудно предизвикателство имаше и пред Диа Евтимова, която излезе срещу 3-та в схемата представителка на домакините Кагла Буюкакчай. Българката не успя да спечели подаването си като направи само по един пробив на старта на двата сета. Логично това доведе до деветата загуба за Евтимова в последните й 11 мача, като резултатът от срещата е 1:6, 1:6.

Още две българки участваха в Анкара. Изабелла Шиникова и Виктория Томова трябваше да играят в квалификациите като и двете загубиха в първия кръг, съответно от Катситадзе (Рус) и Фет (Хър). /БГНЕС