Мария Шарапова и Ана Иванович записаха победи в първия ден на демонстративния турнир по тенис в Манила.

Международната висша лига по тенис стартира в петък, с впечатляващи участници.

Четири отбора ще участват в надпреварата - Манила Маверикс, Сингапур Сламърс, Индиан Ейсес и ОАЕ Роялс. Тенис звездите, които ще участват пък са Серена Уилямс, Шарапова,

Иванович, Роджър Федерер, Новак Джокович, Анди Мъри и някои легенди на спорта като Андре Агаси, Пит Сампрас, Горан Иванишевич.

Правилата са малко по-различни, за да предизвикат повече шоу и динамика.

Срещите продължават от петък до неделя, а в днешния ден, освен Ана и Маша, победи постигнаха още Горан Иванишевич, Марин Чилич, Гаел Монфис и Фабрис Санторо.

-------------------------------------------------------------

Участници:

Ето и кои ще бъдат тенисистите, които през следващите три седмици ще се борят за титлата "IPTL Challenge Trophy" и чек на стойност $1,000,000:

Micromax Indian Aces: Роджър Федерер, Пийт Сампрас, Ана Иванович, Гаел Монфис, Фабрис Санторо, Рохан Бопана и Саня Мирза
UAE Royals: Новак Джокович, Каролине Возняцки, Горан Иванишевич, Марин Чилич, Кристина Младенович, Ненад Зимонич и Малек Джазири
Manila Mavericks: Мария Шарапова, Анди Мъри, Джо-Вилфрид Цонга, Карлос Моя, Даниел Нестор, Кирстен Флипкенс и Трет Хюи
Singapore Slammers: Серина Уилямс, Андре Агаси, Томаш Бердих, Ник Кирьос, Лейтън Хюит, Даниела Хантухова, Пат Рафтър и Бруно Соареш

Формат на турнира:

Всеки отбор ще изиграе по 12 мача - три като домакин, три като гост и шест на неутрален терен. Всеки мач ще се състои от пет сета във всяка от следните пет категории: сингъл мъже, сингъл жени, двойки мъже, смесени двойки и мач между ветерани.

За победа се дават четири точки за крайното класиране на отборите. Състав, който загуби срещата си, но спечели поне 20 гейма, получава две точки. При загуба и спечелването на поне 10 гейма се присъжда една точка.

Редът на мачовете се определя от треньора на отбора домакин. Ако се играе на неутрален терен, ще се тегли жребий с монета кой от наставниците да определя програмата.

Всеки отбор може да обяви т. нар. "power point" по веднъж на сет, когато посреща, като спечелването на разиграването ще се точкува двойно.

Геймовете са от четири точки без правилото за авантаж. Всеки спечелен гейм носи на отбора по една точка за крайния резултат в мача. Отборът с повече точки след изиграването на петте сета е победител. Сет се печели с шест гейма, а тайбрек до 7 точки се играе при 5-5. Ако отборът, който спечели петия сет, води в резултата, тогава мачът приключва. Ако резултатът е равен, след като един от отборите е спечелил петия сет, се играе тайбрек до 7 точки на сингъл при мъжете.

Ако отборът, който спечели петия сет изостава, се преминава към допълнително време с правило за "внезапна смърт". Ако тимът, който води, спечели гейм в допълнителното време, той е победител. Ако изоставащият отбор спечели достатъчно геймове, за да изравни резултата без да загуби гейм, се играе тайбрек на сингъл при мъжете.

В състезанието ще бъде изпробвана и идеята за подставяне на таймер на корта, отчитащ времето между отделните разигравания.  Играчите ще имат максимум 20 секунди между точките и най-много три минути между сетовете. Всеки отбор разполага с една минута на сет за разговор с треньора.

Ако в крайното класиране има два или повече отбора с еднакви показатели, критериите за излъчването на победител са: 1. преките двубои, 2. броят на спечелените геймове, 3. броят на загубените геймове, 4. най-голяма геймова разлика в мач на сингъл, 5. жребий с монета.

По материал на tenniskafe.com.