Българската звезда в тениса Григор Димитров претърпя поражение от един от най-добрите Роджър Федерер. Ракета номер 1 на страната ни загуби с 4:6, 6:3, 1:6, 4:6 в третия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис. 

На 1/8-финалите Маестрото, който записа своя успех номер 300 в Големия шлем, ще се изправи срещу Давид Гофен (Белгия)

Григор Димитров изигра много добър мач срещу своя идол, като успя да спечели втори сет срещу швейцареца. Първият път, когато стори това, беше отново през 2016 година, на турнира в Бризбейн преди броени дни. Българинът обаче получи и травма в лакътя в течение на мача, която отслаби сервиса му.

Федерер завърши с 13 аса и 48 печеливши удара срещу само 23 на българина, който обаче направи по-малко непредизвикани грешки 44 срещу 55 на съперника.

Галерия в снимки от битката между Федерер и Григор Димитров

Двубоят на Rod Laver Arena започна с прекъсване още след първия гейм, който хасковлията спечели. Заради стартиралия дъжд над Мелбърн се наложи подсушаване на корта, както и затваряне на покрива.

След това Роджър Федерер видимо взимаше своите подавания малко по-леко, в сравнение със своя съперник. Швейцарецът обаче направи първия си пробив за 4:3, след което затвърди. В този решителен гейм на първия сет, се стигна до първа точка за пробив за Григор Димитров при 40:30, но сервисът на Федерер проработи за пореден път и в крайна сметка спечели с 6:4.

Втората част може да бъде определена като най-добрият сет, който Григор Димитров е изигравал срещу този опонент. Ракета номер 1 на страната ни направи пробив, при това на нула, за 3:1. При брейк-поинт за Федерер, Григор си позволи прекрасно воле, за да изравни за 40:40, а след това безкомпромисно затвърди пробива си за 4:1! Швейцарецът взе своя сервис-гейм 4:2, но същото направи и Димитров, а след това затвори частта с 6:3.

Следващият сет обаче се оказа катастрофален за Григор Димитров. Роджър Федерер демонстрира отличен тенис, за да направи ранен пробив за 2:0, а след това и втори, за 5:1 и в крайна сметка – 6:1.

В четвъртата част отново се стигна до ранен пробив, което напълно сломи българина. Федерер затвори мача с 6:4, за да стигне до 1/8-финалите на турнира от Големия шлем.

Григор Димитров стартира участието си в тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия с победа над италианеца Паоло Лоренци в три сета, след което се наложи над аржентинеца Марко Трунхелити. В миналогодишния турнир той стигна до четвърти кръг.

Поставеният под номер 27 Григор Димитров напуска надпреварата 97 500 австралийска долара и 90 точки за световната ранглиста.