Страхотното представяне на Ролан Гарос е на път да доведе Цвети Пиронкова до нещо, което изглеждаше немислимо доскоро - участие на Олимпийските игри в Рио.

В тенис турнира на Олимпиадата участват общо 64 състезателки като 56 се класират на база на класирането си в ранглистата на 6 юни (в понеделник след края на Ролан Гарос), а останалите 8 се разпределят с покани на организаторите и по специални критерии - участие на представител на домакините, бивши шампиони от Големия шлем или Олимпийските игри, както и на континентален принцип.

Това значи, че за да е сигурна за участието си, Цвети трябва да е в първите 56. Има обаче допълнителна особеност, че всяка държава има право на максимум четири участници и по този начин някои състезатели от големи тенис сили като САЩ, Русия, Германия и Франция няма да могат да участват, въпреки че са в топ 56 на ранглистата. А именно това дава и допълнителен шанс на Пиронкова.

Преди началото на турнира българката бе 102-а в ранглистата и подобно участие не влизаше в плановете. С достигането до четвъртфиналите обаче Цвети ще се изкачи поне до 70-ото място в света. Пред нея обаче има 12 тенисистки, които няма как да участват в Рио именно поради квотния принцип за всяка държава, така че на практика към момента Цвети е 58-а в ранглистата за Рио, което ѝ дава ролята на втора резерва.

Така контузия или решение за неучастие в Рио на няколко тенисистки би осигурило място за Пиронкова на Олимпиадата. Възможно е пловдивчанката да заеме и едно от допълнителните 8 места, ако те не бъдат запълнени по съответните критерии.

Все пак най-добрият вариант си остава победа за Цвети в четвъртфинала срещу Саманта Стоусър. В такъв случай Пиронкова ще се изкачи до около 45-о място в ранглистата и класирането ѝ за Рио ще бъде сигурно.