Двукратният шампион и бивш номер едно в световната ранглиста Рафаел Надал отпадна от Откритото първенство по тенис на САЩ. Поставеният под номер четири испанец загуби драматично с 1:6, 6:2, 4:6, 6:3, 6:7 (6) срещу 24-ия в схемата Люка Пуий след повече от четири часа на корта.

22-годишният французин на два пъти поведе в сетовете, но по-опитният Надал успяваше да изравни и да се добере до пети сет. Испанският тенисист пропусна "Ролан Гарос" и "Уимбълдън" заради контузия в китката, но участва на олимпийските игри в Рио де Жанейро, където спечели златен медал на двойки. Рафаел Надал отпадна на четвъртфиналите на "Ролан Гарос" през миналия сезон и след това не е минавал четвъртия кръг на турнир от "Големия шлем". През последните две години испанецът не е печелил нито един от четирите най-силни турнира.

Надал направи пробив в самото начало на петата част и поведе с 4:2, но допусна изравняване и в последвалия тайбрек загуби с 6:8 точки. На четвъртфиналите Пуий ще се изправи срещу своя сънародник Гаел Монфис, поставен под номер десет. Французинът победи с 6:3, 6:2, 6:3 срещу Маркос Багдатис (Кипър). Люка Пуий има общо три петсетови победи в кариерата си, като и трите бяха постигнати в последните му три двубоя. Французинът игра на четвъртфинал на "Уимбълдън" по-рано през сезона. 14-кратният шампион от турнирите от "Големия шлем" Рафаел Надал спечели титлата в Ню Йорк през 2010 и 2013 година.

Номер едно в световната ранглиста Новак Джокович се класира напред, след като надделя лесно с 6:2, 6:1, 6:4 срещу британеца Кайл Едмънд. Защитаващият титлата си сърбин поиска медицинска помощ заради проблем с китката на дясната ръка в третия сет, но това не му попречи да достигне до четвъртфиналите на Ю Ес Оупън за десета поредна година. След само 75 минути игра Джокович водеше с два сета и с 2:1 в третата част в поредния спокоен за него двубой.

Намиращият се на 84-ото място в световната ранглиста Едмънд спечели едва седем гейма за цялата среща. На четвъртфиналите Новак Джокович ще играе срещу деветия с схемата Жо-Вилфрид Цонга, поставен под номер девет. Французинът победи с 6:3, 6:3, 6:7 (7), 6:2 срещу представителя на домакините Джак Сок. Сръбският тенисист достига до тази фаза на надпреварата в 29 от последните 30 турнира от "Големия шлем".