Шампионката от последните три години на Откритото първенство по тенис на САЩ Серена Уилямс започна с лесна победа тазгодишното издание, като на старта тя трябваше да излезе срещу рускинята Виталия Дятченко. Но младата рускиня нямаше сили да се противопостави, а освен това беше измъчвана и контузия в ахилесовото сухожилие и така Уилямс спечели с 6:0, 2:0 и отказване.

Първият сет по статистика беше 21 минути, но само в 14 от тях се игра, докато 7 бяха посветени на оказване на лекарска помощ на Дятченко, която загуби осем поредни гейма. Във втората част се игра още 9 минути преди отказването на рускинята. "Невероятно е да бъда отново тук, да се боря за нова титла, заяви 33-годишната Уилямс, която има 6 титли на Флашинг Медоус, общо 21 в Големия шлем. Сега искам да остана спокойна, да си помина. Нямам какво да губя, чувствам се спокойна и се надявам, че ще направя няколко добри мача".

Нейната следваща съперничка е Кики Бертенс от Холандия, която се справи с 3:6, 6:4, 6:2. Но победата на Уилямс беше допълнена от няколко отпадания още на старта от сериозни имена като сръбкинята Ана Иванович, която се прости с надеждите си след поражение от Доминика Цибулкова (Словакия). Сънародничката й Елена Янкович, номер 21 в схемата, отстъпи с 6:2, 5:7, 3:6 на Оушън Доден от Франция. Рускинята Анна Татишвили изненада Каролина Плишкова от Чехия, която е номер 8, с убедителното 6:2, 6:1. Друга чехкиня- Дениса Алертова, елиминира испанката Карла Суарес Наваро (номер 10) с 6:1, 7:6 (5).

Напред отива и швейцарската сензация Белинда Бенчич, която е номер 12. Тя нямаше никакви проблеми със Сесил Каратанчева. Номер 13 Екатерина Макарова (Русия) отстрани бразилката Теляна Перейра с 6:3, 6:3, а номер 15 Агнешка Радванска (Полша) се справи с Катерина Синякова (Чехия) с 6:2, 6:3. Друга млада състезателка- канадката Южени Бушар, спря Алисън Риске (САЩ) с 6:4, 6:3. По-голямата от сестрите Уилямс- Винъс, също се класира във втората фаза на турнира , отстранила Моника Пуиг (Пуерто Рико) с 6:4, 6:7 (7), 6:3./БТА