Една стара поговорка гласи, че „по дрехите посрещат, а по ума изпращат“. Към тази мъдра фраза може съвсем уместно и на място да добавим, че освен по дрехите, посрещането често е и „по косата“. Красивата, здрава и поддържана коса несъмнено е сред най-силните оръжия и при мъжете, и при жените, а добрият ѝ вид спомага за доброто самочувствие.

Малцина са щастливците, за които красивата коса е просто даденост. По-голямата част от човечеството полага сериозни грижи, за да има гъста и блестяща коса. Дали става въпрос за специална диета, или особена козметична грижа, терапия и т.н., полагането на усилия за косъма е от основно значение за неговата здравина и еластичност.

Добрата култура изисква полагането на необходимите грижи, тъй като косата е част от нашето тяло, също толкова важна, колкото и всички останали системи в организма ни. Неглижирането ѝ може да доведе до сериозни проблеми, сред които изсушаването, накъсването на косъма, косопада и още серия неприятни явления, които идват като следствие на безотговорното поведение.

За да избегнете тези неприятни последици е препоръчително да спазвате няколко простички съвета за по-здравословен и природосъобразен начин на живот. Разбира се, те биха имали пълен ефект, когато проблемът не е по медицински причини и не е в резултат на заболяване.

Многото тестове показват, че косата се благоприятства от консумацията на риба, птиче месо, орехи, ориз, фасул, зелени листни зеленчуци, мляко, соя и пълнозърнести храни. Всички тези храни, когато бъдат комбинирани, предлагат подходяща смес от биотин, желязо, фолиева киселини и цинк, които спомагат за доброто състояние на косъма.

Също така, козметичната грижа не е за подценяване. Шампоаните, балсамите, както различни маски и ампули с витамини, витализират косъма и му придават свеж вид.

Специалистите съветват още да обърнем внимание на детайлите. Четката и гребенът, които използваме, за да разресваме косата си, трябва да бъдат от естествени материали. По този начина ще избегнем излишното наелектризиране на косъма, което е вредно за неговата структура. Важно е в ежедневието си да избягваме непрекъснатия контакт на ръцете със скалпа, тъй като това често се превръща в причина за различни възпаления, за поява на пърхот, а и води до бързо замърсяване.

За финал, не забравяйте да бъдете себе си, всеки ден и всеки час. Намерете своя път към хармонията и го извървете в спокойствие. Вътрешният мир и баланс неизменно ще се отразят и на здравия и красив вид на косата!