Препаратът мелдониум се оказа в списъка със забранените от Световната антидопингова агенция вещества, след като е Американската антидопингова агенция е алармирала за него.

USADA е получила информация от конфиденциален източник, че спортисти от Източна Европа го използват като допинг. Това съобщи американското издание "Ю Ес Ей Тудей". След това USADA е поставила този въпрос на ежегоден симпозиум, а през октомври 2014 г. мелдониумът е бил включен в списък на Световната антидопингова агенция на препарати, върху които се осъществява наблюдение. 

Куп спортисти вероятно са използвали мелдониум на Европейските игри

Към края на 2014 г. са били проведени тестове на съхранявани проби урина, като от 8 300 случайни проби мелдониум е открит в 182 /което представлява 2.2%/ Всички, у които е бил засечен, са били спортисти от Източна Европа. 

От МОК следят ситуацията с Шарапова

Изследването е публикувано през април 2015 г. и става основа за това препаратът да бъде включен в списъка със забранени вещества от 1 януари 2016 г. По-рано стана известно, че седем руски спортисти са уличени в използване на мелдониум. /ТАСС



Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS