Около 490 спортисти, включително и 13 медалисти, може да са използвали лекарството мелдониум по време на първите Европейски игри в Баку в средата на миналата година, според разследване на британското издание на Sports Medicine.

Веществото попадна в списъка със забранени вещества от началото на тази година, след като от Световната антидопингова агенция прецениха, че лекарството може да не се използва по предназначение - за сърдечни проблеми, а за да засилва физическата издържливост. 

Преди два дни руската тенисистка Мария Шарапова призна, че дала положителна допинг пробра за мелдониум по време на Откритото първенство на Австралия, а според изследването на Sports Medicine употребата на веществото е била масова, преди то да влезе в забранения списък.

Около 490 атлети, 13 от които медалисти, са използвали мелдониум по време на първите Европейски игри в Баку, твърди изданието. Веществото е засечено в спортисти в 15 от всички 21 дисциплини на игрите в столицата на Азербайджан. 

Според експерти в следващите седмици ще излязат наяве още много случаи на забранена употреба на мелдониум в първите два месеца на годината, тъй като много атлети няма да са разбрали за новия списък със забранени вещества. /БГНЕС


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS