Златният ансамбъл на България по художествена гимнастика, който спечели бронзов медал от Игрите в Рио, се готви да си вземе последно „сбогом“ с грациозния спорт. На 17 ноември Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова, Любомира Казанова и Цветелина Найденова, които донесоха на страната 81 медала в последните 8 години, ще изиграят последното си съчетание.

Спектакълът ще се проведе в Арена Армеец и по този начин момичетата символно ще предадат щафетата на своите наследнички. Единствено Казанова ще продължи в следващия отбор.

Момичетата вече се готвят за големия спектакъл, а Християна Тодорова и Любомира Казанова застанаха пред камерата на NOVA, за да споделят как протичат тренировките. С тях бе и треньорът им Ина Ананиева.

„В момента сме само двете. Другите момичета са възпрепятствани, защото са в провинцията“, каза Тодорова.

„Зад нас се виждат новите момичета, които се надявам да заместят достойно т.нар. „стари“. Само Любомира Казанова ще продължи в новия ансамбъл“, включи се Ананиева.

„Ще бъда капитан. Надявам се да успеем да постигнем такива успехи в с другите момичета. Определено се гордея с това, което ми се случи. Но все още не съм осъзнала какво ми се случи. Не съм кой знае колко по-опитна. Помагам с каквото мога. Не искам да се държат различно с мен“, сподели Любомира Казанова, която бе резерва в „златния ансамбъл“, а след инцидента с Цвети Стоянова се включи на нейно място.

„Чувствам се по-спокойна. Накрая ми дойде напрежението повече. Но се връщам с лека носталгия, когато си спомням за залата и моменти, които са се случвали тук“, добави Християна.

„От началото на октомври работим с новите момичета. Мисля, че в последните седмици свършихме доста работа“, допълни Ананиева. „Ще ми е трудно да избера от тези десет момичета. Те са много талантливи. Разделила съм ги сега на две петици. Нямам идея кои ще бъдат избраните, а конкуренцията е голяма и така напредват всеки ден“.

Запитани как са попаднали в националния отбор по художествена гимнастика, Християна и Любомира се върнаха в спомените си.

„При мен така се стекоха нещата, че от национален отбор девойки, директно влязох в националния жени“, каза Тодорова.

„Аз много чаках момента. Момичетата в момента са доста мотивирани. Имах възстановителен лагер на Поморие, след това още пет дни почивка“, отговори Казанова.

Новите гимнастички вече се трудят усилено за предстоящите им предизвикателства, а наставникът им Ананиева повдигна малко завесата: „Работим върху нови съчетания – едното е с пет обръча, а другото е с три топки и две въжета. Рано е обаче да разкриваме. Мислим различни елементи“.

„Мисля, че имат шанс да са достойни наши наследнички. Тепърва тяхното време ще дойде, но трябва дисциплина и доверие в треньора“, предрече, на свой ред, Християна.

За предстоящия бенефис Ина Ананиева обясни: „Цветни се надяваме да е в залата. Сега ми е трудно, защото трябва да организирам три отбора – тези десет момичета и предишните пет. Но мисля, че ще се получи невероятно шоу. Вниманието ще е в върху осемте момичета. Доста билети да продадени. Мисля, че бяха пуснати и допълнителни. Благодаря за това признание“.