Симона Пейчева – от художествената гимнастика до черния колан

Да се откажеш от големия спорт не е никак лесно, споделя Симона Пейчева. „Особено когато години наред си се изявявал по световни и европейски първенства – няма с какво друго да замениш това усещане“, казва тя.

С нея vesti.bg води този разговор на необичайно място за бивша гимнастичка – залата по борба в Дианабад. Причината за това е, че там се провеждат тренировките по българското бойно изкуство - Булкемпо, като Симона може да се похвали, че вече е първи Дан.

Тя изглежда е орисана да представя България по големи спортни форуми и дори след края на състезателната си кариера продължава да го прави. Симона може и да не беше на Олимпиадата в Рио тази година, но се нареди до едни от най-големите майстори на бойните изкуства във Франция. На един от най-престижните спортни форуми в света – „Париж – Берси“-  тя беше част от тима на Булкемпо и смая експертите в ръкопашния бой с невероятните си движения.

„Да кажем, че съм изпълнила това, което се е изисквало от мен“, казва с усмивка бившата националка по художествена гимнастика. Нейният треньор и създател на българския боен стил – Велин Хаджолов, обаче не е толкова пестелив по отношение на представянето й.

„Тя в действителност се справи много добре. И нейният модул, който изпълни, беше на изключително високо ниво, което направи впечатление сред експертите на бойните изкуства“, разказва Велин за случилото се във Франция.

Той лично е убедил Симона да се занимава с Булкемпо, възхитен от качествата й на спортист. Тя самата признава, че не се е съгласила лесно.

„След много разговори и след много откази от моя страна той все пак ме убеди и успя да ме увери, че ще мога да се справя“.

И Симона наистина се справя, след като месеци наред тренира усилено в залата, за да може да ни представи достойно пред света.

„Тя наистина доказа, че е жена със силен дух. И в това отношение за нас е чест, че тя носи първи Дан Българско кемпо“, казва Велин Хаджолов.

А родния ни боен стил се радва на особено голяма слава извън границите на страната ни. Може да видите повече за него в следващото видео:

Макар и да не се състезава вече активно, Симона не спира да следи какво се случва в националния отбор по художествена гимнастика.

„Напрежението беше огромно този път“, разказва тя. „То, когато стане нещо такова (случаят с Цветелина Стоянова – бел.ав.) ,  няма как да не се разбере, но въпросът е, че медиите искат да разберат всичко. И в момента, в който не могат да разберат всичко, доукрасяват историите и то става абсолютна каша. А хората извън гимнастическите среди вярват и става една клюкарница.“

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Симона Пейчева

Други спортове