Носителят на 9 златни олимпийски медала в спринта заяви по-рано, че ще се оттегли от леката атлетика през 2017. Болт ще участва в последното си състезание на родна земя по време на турнира Racers Grand Prix на 10 юни следващия сезон, като два месеца по-късно ще окачи официално шпайковете на стената.

30-годишният ямаец планира да се оттегли от спорта след Световното първенство по лека атлетика в Лондон, което ще се проведе от 4 до 13 август 2017 година. На шампионата в британската столица Болт ще опита да повтори, това което направи в участията си на Олимпийските игри. Той има титли в дисциплините 100, 200 метра и 4х100 от Игрите на 3 поредни олимпиади, но не е успявал да спечели такъв комплект медали на три поредни световни първенства.

Причината е, че на шампионата в Дегу през 2011 г. Болт направи фалстарт във финала на 100 метра и бе дисквалифициран. Иначе ако броим всичките му отличия от първенствата на планетата, които се провеждат на всеки 2 години, "Мълнията" има общо 11 златни отличия от спринтовите дисциплини.

Тези дни в столицата на Ямайка -  Кингстън, звездата на световния спринт отпразнува официално своя олимпийски успех. Болт заяви, че ще започне подготовка следващия месец. Той заяви още, че се опитва да помогне на съседния остров Хаити, който наскоро бе опустошен от урагана "Матю":

"Ние обединихме усилия да съберем храна за бедните, която ще им бъде дарена, за да може да сме от полза. Наистина се опитваме да помогнем, по най-добрия възможен начин."

Ямаецът обяви края на своята олимпийска кариера през миналия август, с третия си пореден троен триумф в спринта, реализиран на Игрите в Рио де Жанейро.