Станимир Стоилов отново показа, че уникалните европейски битки са негова запазена марка. Воденият от българския специалист Астана сътвори нов голям удар, класирайки се в плейофите на Шампионската лига. Това обаче се случи след изключителна драма и уникални обрати в мача реванш срещу ХИК Хелзинки, завършил 4:3 за казахстанците след победен гол в добавено време на срещата.

Първият двубой във Финландия завърши 0:0 и така отборът на Стоилов влезе в реванша с добри шансове за успех.

Ето какво се случи в първия двубой.

Те обаче бяха съкратени до минимум, след като ХИК поведе с 2:0 на „Астана Арена“. В 4-ата минута гостите попариха казахстанския шампион, след като центриране на Атому Танака намери Усман Ялоу, който с точен изстрел вкара за 1:0.

В 42-ата минута пък Ялоу се превърна в асистент, след като с глава подаде към Гидео Баах, който също с глава реализира за 2:0 и така доближи своя отбор до следващата фаза.

Патрик Твумаси обаче върна Астана в играта още преди почивката след прекрасен изстрел извън наказателното поле.

Само 2 минути след подновяването на играта домакините вече бяха изравнили след точно изпълнение от дузпа на Роджър Каняс.

В 56-ата минута пък обратът вече бе пълен. Дмитрий Шомко препарира вратаря Даниел Орлунд с изстрел от далечно разстояние, който попадна в горния десен ъгъл.

Всичко изглеждаше добре за Астана преди един от голмайсторите Твумаси да получи директен червен картон за грубо нарушение и така да остави съотборниците си с човек по-малко в последните 20 минути на мача.

Казахстанският тим все пак удържаше резултата до 85-ата минута, когато Марин Аничич фаулира Алон Йефет в наказателното поле и това доведе до дузпа за ХИК. Ерфан Зенели се възползва и реализира за 3:3, което пращаше финландския шампион в плейофната фаза.

Момчетата на Мъри Стоилов обаче нямаха намерение да се предават и се втурнаха в атаки. Те обаче можеха да нямат смисъл, след като във втората минута на добавеното време Формозе Менди нацели греда за ХИК.

В следващата минута Астана получи шанс за гол. След центриране от корнер, на близката греда Буржан Джолчиев отклони с глава към Евгени Постников, който от непосредствена близост успя да засече и да вкара за 4:3, с което класира своя тим в следващата фаза.

Така тимът на Стоилов е само на крачка от груповата фаза на Шампионската лига, а освен това си осигури и сигурно участие в групите на Лига Европа при отпадане от най-силния европейски турнир.