Виляреал и Ейбар не можаха да излъчат победител в мача помежду си от 12-ия кръг, който се яви и своеобразно дерби на отборите в подножието на върха и Шампионската лига. Те завършиха наравно 1:1 и не си помогнаха особено много в каузата в преследване на по-високи цели. 

Мачът се игра на "Ел Мадригал", като гостите определено могат да съжаляват повече, че не стигнаха до успеха. Те държаха в ръце трите точки почти до самия край, но ги изпуснаха след късния изравнителен гол на "жълтата подводница". 

Иначе от самото си начало този мач предложи интересни моменти и пред двете врати. Роберто Солдадо пропиля два шанса в началото, а Борха Бастон изпусна за Ейбар. Но гостите стигнаха първи до гол, а това се случи в 27-та минута. 

Тогава Борха Бастон намери по много добър начин Серхио Енрих, който просто нямаше как да пропусне, след като беше изведен на празна врата. Той просто бутна топката в мрежата, за да открие резултата. 

Само две минути след това Кеко можеше да удвои за Ейбар, но не беше точен. До почивката Мануел Тригерос, Роберто Солдадо и Хауме Коста пропуснаха за "жълтата подводница". Но най-чистото положение за гол пак се откри пред гостите. 

В 42-та минута Хауме Коста направи дузпа, след като задържа противников играч в наказателното поле и реферът даде дузпа. Но от 11-те метра Дани Гарсия беше неточен и Алфонсо Ареола изби. 

Денис Суарес след почивката пропусна златен шанс, а Саул Берхон не беше точен за Ейбар. Така се стигна до 76-та минута, когато гостите останаха с човек по-малко след втори жълт картон на Кеко и трябваше да доиграят мача с човек по-малко. 

Това се оказа решаващо и в 85-та минута Виляреал стигна до попадението. Тогава Денис Суарес намери Хауме Коста в наказателното поле и той с прецизен удар изравни резултата за 1:1. 

Това се оказа и последното попадение в мача, след което двата тима си тръгнаха с по точка. Благодарение на нея Виляреал вече има 21 и е четвърти, докато Ейбар се с една по-малко и на шестата позиция.