Барселона записа своята четвърта поредна победа от началото на първенството в Ла Лига. У дома срещу Леванте каталунците се наложиха с 4:1 и така съхраниха 100-процентовия си точков актив и аванса от 2 пункта спрямо преследвачите Реал Мадрид, Виляреал и Селта Виго.

Лионел Меси вкара две от попаденията, като между тях пропусна и дузпа, докато Марк Бартра и Неймар посветиха своите на полуличия тежка травма Рафиня Алакантара. В игра за „блаугранас“ през втората част се появи и младия Жерар Гумбау, който за една година извървя пътя от четвъртата дивизия на Испания до Примера дивисион и първия тим на Барса. Мачът освен това беше първият, в който Меси изведе тима на терена с капитанската лента на ръката.

Предвид сериозните проблеми с контузени футболисти, треньорът Луис Енрике заложи на много интересен стартов състав, който беше подчертано офанзивен. Редом до Неймар и Меси като титуляри се появиха офанзивните таланти Сандро Рамирес и Мунир Ел Хадади, а пък Марк Бартра си партнираше в центъра на отбраната до Хавиер Масчерано.

Първото полувреме не се разви съвсем по вкуса на Барса, тъй като натискът над валенсианци не можа да даде резултат. Вратарят Рубен парира шут на Лео Меси още в 15-ата минута, а в 28-ата отказа и Ел Хадади, след като младежът блесна с рейд между няколко бранители. В добавеното време Меси можеше все пак да открие, ала от близка дистанция изпрати кълбото над гредата.

Паузата не повлия върху интензитета в играта на домакините, които поведоха в 50-ата минута. След статично положение пред вратата на Леванте каталунците успяха бързо да си върнат топката и тя стигна до Меси отдясно. Аржентинецът блесна с магнетична асистенция към далечната греда, където Бартра овладя технично и стреля ниско в близкия ъгъл за 1:0.

Секунди по-късно шут на Неймар почти облиза страничната греда, затова в 56-ата бразилецът се поправи. Дани Алвеш вся смут в отбраната на гостите с пробив отдясно и центриране, което бранителите не можаха да изчистят. Неймар отправи не един, а два изстрела и при втория опит прокара топката както през купа от играчи, така и под плонжа на Рубен – 2:0.

В 61-ата минута интригата бе сведена до минимум, защото Барселона получи дузпа. Трухийо не можа да спре набега на Неймар отляво и го препъна в наказателното поле, а от бялата точка с плътен шут под лявата сглобка Меси вкара втория си гол в първенството.

Леванте намали изоставането си в 66-ата минута след късо изпълнение на корнер и центриране пред вратарското поле, при което Марк-Андре тер Стеген излезе неразчетено и се сблъска с бранителите пред себе си. Така Виктор Касадесус почти необезпокояван прониза празната врата.

Четвърт час преди края заради фаул на Зухаир Федал Барса получи втора дузпа, но този път Меси пропусна, като шутира малко над вратата. Той обаче се реваншира за пропуска в последната минута от редовното време, когато негов марков пробив сред отбраната на Леванте завърши с плътен шут в долния десен ъгъл за крайното 4:1.

В другия късен мач от неделната програма гостуващият Райо Валекано се наложи с 1:0 над новака Лас Палмас. Хави Гуера бе точен за мадридчани в 42-ата минута, а победата прекъсна серията от три мача без успех. Лас Палмас остава 16-и в класирането само с две спечелени точки, докато Райо вече е 12-и с 4 в актива си.