Нападателят на Реал Мадрид Кристиано Роналдо празнува 30-годишен юбилей. Актуалният носител на Златната топка, посреща значимата възраст с куп успехи зад гърба си, натрупани в отминалите години и с усещането за пълноценност както в личен, така и в професионален план.

Историята на Роналдо наподобява приказен сюжет, но същевременно е доказателство затова, че едно момче със скромни възможности може да постигне върховете. И всичко това с цената на много усилия, неуморен труд и амбиция за самоусъвършенстване.

Житейският път на Роналдо започва от португалския остров Мадейра на 5 февруари 1985-а година, където наскоро му бе открит паметник. Израснал сред брат и две сестри, детството на Кристиано минава на футболния терен. В юношеските години Роналдо играе за Андория и Национал, а точно когато го уверяват, че няма бъдеще в бляскавия футбол, е забелязан от големите клубове в Португалия. Той обаче избира Спортинг Лисабон. В периода от 1997-а до 2001-а година Роналдо се подвизава в младежката формация на гранда, а след това преминава и в първия отбор. Не след дълго, през 2003-а година, сър Алекс Фъргюсън, мениджърът на Манчестър Юнайтед, съсредоточава интереса си върху Роналдо. Приковал вниманието му със своя талант, срещу 12.4 милиона паунда нападателят се озовава на „Олд Трафорд“.

Постепенно Роналдо се превръща в един от най-класните голмайстори във Висшата лига, а акциите му на терена спокойно могат да се нарекат „гол след гол“. Като награда за труда си през сезон 2007/08 Роналдо отбелязва 31 гола в Премиърлийг, печели Шампионската лига, а за финал вдига и Златната топка и Златната обувка.

Преди това, през 2004-а година, с националния отбор на Португалия Роналдо взима сребърните медали.

Португалецът обаче не спира до тук и през 2009-а година се озова в Реал Мадрид – най-титулуваният тим на планетата. Срещу 131 милиона евро Роналдо акостира на „Сантиаго Бернабеу“, а там поставя старт на нов изключително успееш етап в кариерата си.

И докато в Англия Роналдо живее със славата на лошо и непокорно момче, което обича бохемския начин на живот, в Мадрид нещата са коренно различни. Португалецът прави остър завой по отношение на поведението си, а става и баща. Влиза и в сериозна връзка с руската красавица Ирина Шайк, а успехите в професионален план се редят един след друг. Става шампион на Испания през 2012-а, през същата година печели и Суперкупата на страната. Печели Купата на Краля през 2011-а и през 2013/14-а. Може би най-щастлива обаче се очертава 2014-а година. Роналдо вдига трофея на Шампионската лига, а той е заветният десети за „белия балет“, след това става носител на Суперкупата на Европа, а през декември триумфира на Световното клубно първенство.

Годината, в която Роналдо покори редицата рекорди, бе оценена подобаващо и така последният голям личен успех на „кралската седмица“ е Златната топка. Роналдо я вдига за втори пореден път, след като и в предходния сезон тя бе отново в неговите ръце. А това е общо трето отличие за играча.

Сега Роналдо посреща 30-годишния си юбилей сам, тъй като преди броени седмици се раздели с Ирина Шайк. Но с надеждата да продължи възходящата линия на развитие на футболния терен и да открие своята сродна душа.

ВИДЕО ЗА РОНАЛДО МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК!