Скандалът около укриването на данъци от страна на Кристиано Роналдо и още много футболисти и треньори, които са клиенти на агента Жорже Мендеш избухна в навечерието на Ел Класико, което предизвика много коментари. Причината разкритията да бъдат публикувани днес е, че германското издание „Der Spiegel“ излиза само в събота.

Роналдо е ползвал услугите на офшорни фирми от Вирджинските острови в продължение на години, за да укрие данъци за доходи в размер на десетки милиони евро.

Роналдо е прехвърлил своите рекламни права на двете офшорки през 2014-а година, а по негова сметка постъпват 75 милиона евро. Това се случва преди промяната на законите в Испания, чрез които са въведени данъчни облекчения за чуждестранните футболисти, които преди това бяха твърде високи. Смята се, че именно това е подтикнало португалския футболист да използва ниските данъчни проценти на Вирджинските острови. Информацията за Роналдо е само част от файл на footballleaks с размер 1.9 терабайта, в който има данни за много други футболни хора. Документите са близо 18 милиона, като в тях се откриват също така имената на Месут Йозил и Жозе Моуриньо. Предполага се, че в близките седмици ще станат известни имената и на други футболисти, които са укривали данъци.

"Роналдо и Моуриньо са чисти пред испанските и британски данъчни власти", категорични са от мениджърската компания на Жорже Мендеш, който е агент и на двамата.

Скандалът около Кристиано набира сила

Spiegel: Моу и Роналдо на мушката заради укрити данъци

Погват Кристиано за укрити данъци