Скандалът относно укриването на данъци от Кристиано Роналдо набира все по-големи мащаби. Вестник „El Mundo“ излезе с мащабно разследване за това как португалският футболист е заобикалял законите в Испания, за да прибира по-голяма печалба и да укрива доходите си.

Малко преди да изтекат данъчните привилегии на Роналдо в края на 2014 г., той продава своите рекламни права до 2020 г. на две офшорки на Британските Вирджински острови, а сумата от 75 млн. евро отива в частна швейцарска банка. Цялата финансова операция се осъществява данъчно през 2014 - последната година, в която Роналдо може да ползва привилегиите.

Роналдо използва сложна схема, за да канализира доходите относно имиджовите си права. От 2009 г. нападателят на Реал Мадрид използва компанията Tollin Associates, която е компания фантом от Вирджинските острови, за да се предпази 74,8 милиона евро от приходите си. Вирджинските острови са известни като „данъчен рай“.

Spiegel: Роналдо и Моу на мушката заради укрити данъци

От 1 януари 2009 г. до 31 декември 2014 г., Tollin има правата върху имиджа на CR7. Играчът се появи като приемник на всички доходи с изключение на 20 хиляди евро, които са предназначени за административни разходи. Дни по-късно, Tollin е погълнат от две ирландски предприятия (MIM и Polaris Sports), който получават 24% и 26,5% от приходите от реклама.

Погват Кристиано за укрити данъци

През компаниите MIM и Polaris Sports минавали някои от най-тлъстите договори на Роналдо като тези с Nike, Unilever, Kentucky Fried Chicken, Konami (Pro Evolution Soccer), Toyota Thailand, Banco Espirito Santo, Jacob & Co. и Mobily. Двете компании след това са прехвърляли парите в Tollin, където те са били съхранявани.

През 2014 година в Испания бе приет „Закона Бекъм“, който позволява на чуждестранните спортисти, които не са се установили в Испания да се „насладят“ на по-ниска данъчна ставка. Агентът на Кристиано Роналдо – Жорже Мендеш се възползва от тази възможност и реорганизира мрежата на своя клиент.

Агентът на Кристиано го защити

Имиджовите права на Роналдо чрез Tollin бяха продадени ан блок за периода от 2015 до 2020 година и се разделят между две други компании, които са на Вирджинските острови.

80% от имиджовите права са в Adifore, която в последствие ги прехвърля към Arnel в Испания.

Кристиано Роналдо таксува всяка една от двете компании, които са част от собствеността на сингапурския милиардер Питър Лим, общо със 75 милиона евро.

След като прехвърля парите през офшорните фирми на Вирджинските острови, Роналдо плаща много по-малко данъци от приходите, които получава за имиджовите си права.