Отборът на Барселона се окичи с титлата шампион на Испания за сезон 2015/16. Каталунците не допуснаха изненада в последния кръг от шампионата.

Играчите на Луис Енрике се наложиха с 3:0 като гост на Гранада. В същото време – преследвачът Реал Мадрид също записа успех с 2:0 над Депортиво ла Коруня, но дори и така разликата между двата кръвни съперника остана в рамките само на една крехка точка. Тя обаче беше достатъчна за триумф.

Барселона защити титлата си от изминалата година, като в последните кръгове на Ла Лига трябваше да брани сериозно своя крехък аванс. В разгара на сезона каталунците водеха с 12 точки на Кралския клуб, но след няколко грешки крачки се наложи първото място да се решава в заключителния кръг.

Титлата на Испания е 24-та за Барселона, като каталунците печелят за 6-и път в последните 8 години.

В истинска звезда за шампионите се превърна Луис Суарес, който с хеттрика си в днешния двубой, стана голмайстор на първенството.

Първата интересна ситуация пред вратата на Гранада бе в 7-та минута, когато след центриране от корнер в наказателното поле на домакините Хавиер Масчерано продължи към Жерар Пике, който стреля с глава, но вратарят Андрес Фернандес се намеси решаващо и изби топката от гол линията.

Пред Лионел Меси се откри добра възможност в 10-та минута и той стреля от границата на наказателното поле на Гранада, но Андрес Фернандес внимаваше и боксира в корнер.

Барселона поведе в 22-та минута, когато Неймар пусна отличен извеждащ пас в уличка към Жорди Алба, койт нахлу в наказателното поле на Гранада, след което пусна пас успореден на гол линията към Луис Суарес, който на празна врата не пропусна да вкара и да изведе каталунците напред в резултата. Това бе попадение номер 38 за Суарес през сезона и по този начин той се изравни с Уго Санчес и Телмо Сара.

Лионел Меси стреля от фаул в 25-та минута, но Фернандес внимаваше и спаси.

Барселона отбеляза втори гол в 38-та минута. Хавиер Масчерано пусна дълъг извеждащ пас към Даниел Алвеш, който настигна топката на аут линията, след което с едно движение я сложи на главата на Луис Суарес, който реализира своето второ попадение в срещата и 39-то през сезона в Примера дивисион.

Каталунците бяха близо до това да вкарат трети гол в 40-та минута. След бърза контраатака Неймар пое топката в половината на Барселона, след което стигна до границата на наказателното поле на Гранада и стреля, но встрани от левия стълб на вратата на Андрес Фернандес.

В 55-та минута Лионел Меси отправи хубав удар от фаул от 32 метра, но Андрес Фернандес се намеси и боксира.

Гранада организира много добра контраатака в 58-та минута и можеше да върне интригата в мача. Ел Араби комбинира с Рубен Перес, който изскочи сам срещу Марк-Андре тер Стеген и стреля, но вратарят на Барселона спаси.

Две минути по-късно Луис Суарес с отличен пас намери Неймар в наказателното поле на Гранада, а бразилецът стреля, но Андрес Фернандес спаси.

Хавиер Масчерано получи контузия в лявото бедро в 75-та минута и бе сменен принудително от Жереми Матийо.

Луис Суарес оформи своя хеттрик в 86-та минута. Лионел Меси пусна перфектен извеждащ пас към Неймар, който остана сам срещу Андрес Фернандес, но реши да подаде към Суарес, който на празна врата не пропусна да вкара и да закръгли на 40 попаденията си през сезона в Примера дивисион.

След последния кръг Барселона събра 91 точки на върха, с една повече от Реал Мадрид. Гранада е на 16-а позиция с 39.