Може би най-голямото дерби на европейския футбол предстои през този уикенд. Барселона и Реал Мадрид ще премерят сили на "Камп Ноу" в събота от 17:15 часа и футболният свят тръпне в очакване на голямата битка. 

Затова ви представяме цифрите и фактите, които будят интереса на всички фенове и от които могат да се направят определени заключения за представянето на звездите на терена в събота. Ето ги и тях: 

Лео Меси: 

- Аржентинецът е топреализаторът в Ел Класико със своите 21 гола. 

- Меси обаче е изпаднал в сериозна голова суша в дербито. Не се е разписвал в последните 5 двубоя срещу "белите" във всички турнири. Това е най-лошата му серия срещу този съперник въобще. 

- От всичките си 21 гола, нападателят е нанизал 12 на "Сантяго Бернабеу". 

- Меси има 13 асистенции в 32-та си мача с Реал. Това означава, че е участвал активно в 34 попадения за тези си мачове в мрежата на "белите". 

Кристиано Роналдо:

- Има само скромните 7 победи във всичките си 25 участия в Ел Класико. Определено Барса е кошмарът на португалеца. 

- В тези мачове той е вкарал 16 гола, което прави почти същия процент в показателя голове/мачове, както този на Меси. А именно 0.65 за Роналдо, 0.64 за аржентинеца. 

- Подобно на Меси, Роналдо е по-точен като гост. 10 от 16-те му гола са на "Камп Ноу".

- Само Алфредо ди Стефано е реализирал повече голове за Реал Мадрид срещу Барселона от португалеца. Покойната легенда на "белите" има 18 попадения. 

- Роналдо има една-единствена асистенция в Ел Класико. 

Луис Енрике и триото Меси-Неймар-Суарес:

- Луис Енрике ще води за седми път отбор срещу Реал. Досега той има 3 победи и 3 загуби. Два от успехите и две от загубите са с Барселона, а по една победа и едно поражение е със Селта. 

- От дебюта на Луис Енрике насам, единственият друг треньор с повече победи над Реал Мадрид е Диего Симеоне - с 4. 

- Меси досега никога не е отбелязвал гол в Ел Класико, когато си е партнирал на върха на атаката с Неймар и Луис Суарес. 

- Луис Суарес е единственият футболист, който се е разписвал два пъти в едно Ел Класико, в което са участвали или триото МСН, или триото BBC (Бензема-Бейл-Кристиано). 

- Неймар е единственият футболист и от двата атакуващи тризъбеца на двата гранда, който е успявал в едно Ел Класико да направи и гол, и асистенция. 

- Трите загуби на Барселона от Реал под ръководството на Луис Енрике е най-лошият им показател срещу друг испански клуб, откакто специалистът е начело. 

- Луис Енрике ръководи Барселона при победата с 4:0 на "Бернабеу". Само един треньор на каталунците има по-голяма победа в Мадрид в Ла Лига в цялата история на дербито. 

Още факти за Ел Класико: 

- Нулево равенство в Ел Класико няма от ноември 2002 г. 

- Най-често срещаният резултат в дербито е 2:1. Той се е получавал 43 пъти, като 23 пъти е в полза на Реал. Досега изиграните мачове са 232 във всички турнири. 

- Досега двата отбора са се срещали само веднъж в 14-ия кръг на първенството. Това се случва през 1943 г. и тогава мачът завършва... 5:5

- Ако Барселона надделее, това ще е юбилеен 50-и успех за каталунците на "Камп Ноу" над този съперник. 

- В 86 мача на "Камп Ноу" за първенството, Реал е успявал да победи скромните 20 пъти. 

- Играчите на Барселона са се разписвали в последните 21 издания на Ел Класико, което е рекорд по поредни мачове с отбелязан гол от единия отбор в Ел Класико. 

- Зинедин Зидан може да стане първият наставник на Реал с две поредни победи над Барса от Мигел Муньос насам. Той стори това преди повече от половин век - 1965 г. 

- Реал е получил 11 червени картона в последните 26 мача с Барселона, като четири от тях са за един човек - Серхио Рамос.