Хърватското попълнение на Барселона Иван Ракитич не крие въодушевлението си, че е част от каталунския гранд.

"Бях поканен да гледам мача за Суперкупата на Европа в Кардиф. Много фенове ми се обадиха да отида. Не съм против Реал Мадрид, но винаги ще избера Севиля в такъв мач. Надявам се моят бивш клуб да вземе още един трофей," заяви Ракитич в навечерието на Реал-Севиля.

Бившият футболист на севилци говори повече за Барселона. "Не помня къде точно бях, когато за първи път чух, че има оферта от Барселона, но мисля, че бях в родината ми, с националния отбор, на подготовка за Световното. Бях напълно концентриран, и исках да приключим нещата бързо, за да мога да се фокусирам върху националния," обясни полузащитникът.

Кои ще са съперниците на Барселона в първенството?
- С развитието на нещата през последните години, мисля, че двата мадридски отбора - Реал и Атлетико. Но може да има и изненади. Като цяло, качеството на Лигата се подобри през последните години, нивото се вдигна, и резултатите вече не са толкова предвидими. Всеки мач е труден за прогнозиране. Има много изненади.

А в Шампионската лига?
- Обичайните.

Кажи ни за Меси?
- Деко каза онзи ден, че Лео може да играе до 60 години. Според мен може да се откаже чак на 70-80. Господ му е дал нещо различно, и аз съм благодарен на Господ, че ми позволява да играя с него.

Но през последните години Меси бе много критикуван...
- Не е нормално играч от класата на Меси да бъде поставян под съмнение. Той е най-добрият в света, а непрекъснато получава удари. За мен, той е най-добрият.

Какво ще кажеш за играта на Неймар?
- Играх срещу него на Световното и той може да направи разликата в един отбор, независимо, че е много млад. Има невероятни качества. Получава свобода, и срещу него е много трудно да се защитаваш. Трябва да му се радваме.

Тази година в нападение ще имате и Луис Суарес...
- Само мисълта за тези тримата да играят заедно в нападение ме плаши.

Кристиано Роналдо?
- Той е малко по-различен, но не говоря за класата му, защото той също прави разликата в своя отбор. Значението му за отбора му е невероятно.

Кои играчи от Атлетико и Реал харесваш най-много?
- Манджукич от Атлетико, а от Реал - Модрич, мои приятели.

Наистина ли Луис Енрике е толкова взискателен, колкото говорят хората?
- Да, той е перфекционист. Но това е добре.

Какво ще кажеш за Карло Анчелоти и работата му в Испания?
- Той е един от най-добрите треньори в света. Навсякъде, където е бил, е печелил титли. Испанският футбол спечели много с неговото идване тук.

Чоло Симеоне?
- В момента смятам, че той е най-популярният треньор. Уважавам го много, срещу неговия отбор винаги е трудно да се играе. Желая му късмет, справя се страхотно.

Ако някой ти каже, че Барса ще спечели требъл този сезон, какво ще му кажеш?
- Не е лудост, това е съвсем реална възможност. Но има много път да извървим, да не говорим за това още. Имаме психика на победители, разбира се.