Скоро идва мачът на финалиста от Европейското първенство Франция у дома срещу България. И затова българската връзка в местните медии е особено популярна в последните дни преди битката на 7 октомври на "Стад дьо Франс". 

След като си спомниха болезнените за тях събития от "Парк де Пренс" отпреди 23 години, интервюираха и "екзекутора" си Емил Костадинов, сега французите се сетиха и да пишат за българските футболисти, които са се подвизавали по местните терени. 

Те изготвиха класация на някои от най-запомнящите се българи, играли за френски отбори, като не е задължително да са оставили добри впечатления. Ето и класацията на изданието "Top Foot", както и какво написаха за родните футболисти там. 

5. Емил Гъргоров (Страсбург) - Той е сред българските футболисти, които не оправдаха очакванията във Франция. Дойде в Страсбург от ЦСКА, но бързо беше даден под наем в предишния си клуб. След това се върна пак в Страсбург, вече в Лига 1, но се представи трагично и никой вече не го помни тук. 

4. Георги Иванов-Гонзо (Рен) - Българинът не остави особено добри спомени у феновете на бретанския клуб. Дойде в Рен от Левски през 2002 г. и година по-късно беше върнат под наем пак там. За френския си тим изигра 15 мача, не вкара нито един гол, а феновете му бяха подложени на бъзици. Представянето му във Франция беше катастрофално. 

3. Йордан Лечков (Марсилия) - За завръщането си в елита Олимпик ангажира една от основните фигури на България по пътя към полуфиналите в САЩ'94. Лечков направи интересен дебют, но постепенно, както и целият отбор, се загуби. Тръгна си от Марсилия почти анонимно, за да се премести в турския Бешикташ. 

2. Владимир Манчев (Лил) - Българинът дойде от ЦСКА през 2002 г. и след това напусна в посока Испания. Той направи противоречив първи сезон, но при втория си беше доста по-добър. Определено един от силните български играчи, подвизавали се във Франция. 

1. Димитър Бербатов (Монако) - Той е може би най-известният българин, който е играл в Лига 1. Споменът за него още е пресен, може би защото дойде през януари 2014 г. Но и защото направи много силна втора част на сезона 2014/2015. По време на следващата кампания обаче формата му спадна и договорът му не беше подновен след изтичането. И все пак остави добро впечатление.