Анонсираното по-рано днес в испанските медии наказание на мадридските грандове Реал и Атлетико беше потвърдено официално от ФИФА. Двата клуба няма да могат да картотекират нови попълнения за два трансферни прозореца, като санкцията им влиза в сила от лятото. 

Това означава, че през януари ще могат да се подсилят с нови играчи, стига да осъществят сделки с набелязаните цели. Наказанието им е за подписи с чуждестранни футболисти по непозволен от правилниците на световната футболна централа начин. 

"Реал Мадрид и Атлетико Мадрид са наказани за нарушаване на членовете 5, 9 и 19, както и анекси 2 и 3 от Правилника за осъществяване на трансфери на играчи. Трансферното ембарго не влияе по никакъв начин на настоящия прозорец, защото санкциите са наложени след началото му."

"Така то ще важи за следващите два. Санкцията е наложена върху всички формации на Атлетико и Реал Мадрид. Изключение правят само отборите по женски футбол, плажен футбол и футзал на тези клубове. На тях им се позволява да се разделят с футболисти и да ги продават при желание", пише в становището на ФИФА. 

Все още пред Реал и Атлетико стои възможността да обжалват пред Спортния арбитражен съд в Лозана, но практиката показва, че само санкцията ще се отложи, а няма да бъде отменена. Подобно наказание вече изтърпя Барселона за същото провинение.