Новият наставник на Динамо Загреб Ивайло Петев би трябвало да не започне с победа престоя си на "Максимир", ако се вярва на показателите на българските треньори в Хърватия. Дебютът на специалиста ще е в голямото дерби на страната срещу Хайдук Сплит в столицата, като мачът е тази вечер от 18:00 часа. 

Но "българската статистика" в това дерби е отчайваща. И двамата родни треньори, които са участвали в него - Иван Вуцов и Красимир Балъков - нямат нито една победа и това е тенденция, с която Петев ще трябва да се пребори. Интересното е, че и двамата са били начело на Хайдук, докато българин начело на Динамо досега не е имало. 

Вуцата беше начело на гранда от Сплит през сезон 1987/1988, като загуби с 0:2 на "Полюд" първото дерби през септември 1987 г., но през пролетта се реваншира поне с равенство 1:1 на "Максимир". Почти четвърт век по-късно, през септември 2011 г., Бала изведе Хайдук до 1:1 на "Полюд", но загуби с 1:2 на "Максимир" през пролетта след късна драма и обрат в последните 10 минути. 

Сега пред Петев стои задачата да обърне тази негативна тенденция на българските треньори в най-големия сблъсък на Хърватия. Тук вече идва и положителната страна на статистиката, която показва, че Хайдук няма победа на "Максимир" над големия си съперник от 21 септември 2008 г. или вече 2932 дни. 

"Познавам Ивайло много добре, приятели сме с него. Той направи страхотни неща с Лудогорец и съм убеден, че е правилният избор за Динамо. Добър треньор е. Пожелавам му успех, защото в Хърватия е страхотно. Работил съм на много места по света, но емоцията в Хайдук няма да забравя никога. Проблемът беше единствено, че винаги нямаше пари. Но се наслаждавах на времето си в Сплит", сподели Балъков пред "24 сата".