Новият шеф на ФИФА Джани Инфантино предлага нова промяна в Световните първенства. Той имаше идеята отборите да са 40, но вече има ново предложение, а то е тимовете да бъдат 48.

Идеята му е преди началото на груповата фаза, в която участват 32 отбора, да се добавят плейофи, които да отсеят 16 отбора. 

"Идеята е да намерим най-доброто решение, през този месец ще се обсъжда изменението във формата на турнира, а окончателното решение ще се вземе през 2017 година", коментира Инфантино.

"Световното първенство със сигурност ще бъде с 32 отбора, но първоначално шанс ще получат 48. Идеята на ФИФА се заключава в това, да бъде развит футбола в целия свят, а Световното първенство дава най-добрата възможност за това. Това не е само спортно състезание, то е и социално събитие", добави той. 

Идеята на Инфантино трябва да влезе в сила от Мондиал 2026. Тя ще се обсъжда на Изпълнителното бюр на ФИФА, което ще се събере през следващата седмица, но окончателното решение ще бъде взето през януари.

„Най-добрите 16 отбора ще се класират директно за груповата фаза на Световното първенство. Останалите 32 тима ще играят един мач във формата на плейоф, три дни преди началото на същинската част на Мондиала. Така ще бъдат определени и последните 16 отбора, които ще участват в надпреварата и отново ще имаме 32 отбора“, каза още Инфантино.