Президентът на ФИФА Джани Инфантино демонстрира положително отношение към идеята за увеличаване броя на страните-участници в Световното първенство, което да се провежда и в няколко държави.

Швейцарецът смята да последва примера на Евро 2020, което ще се проведе в 13 различни държави и 13 градове-домакини, като финалът ще е на „Уембли“ в Лондон. За UEFA EURO 2016 европейската футболна централа увеличи броя на участниците от 16 до 24. ФИФА иска да стори нещо подобно и за Мондиалите, където тимовете да нараснат от 32 до 40.

„Тези две теми (за 40-те отбора и многобройните домакини – б.р.) определено ще се дискутират“, коментира Инфантино преди събранието на ФИФА през октмоври.

„Бих казал, че не бих поставил лимити на нещо, което е добро за футбола. Ще видим. За момента считам, че всичко е отворен. Моето мнение за 40-те отбора не се е променило. Видяхме още веднъж на Европейското първенство във Франция, което бе с 8 отбора повече, колко много вълнения се породиха в доста, доста държави.“

„Трябва да разберем, че тези събития са повече от просто турнир, те са социални събития за целия свят“, допълни Инфантино.