Световната футболна централа ще инвестира 1,5 милиона долара в програмата "Футбол за надежда". Сумата е получена от продажбата на 257 търговски лиценза и 1957 некомерсиални лиценза за излъчване на световното първенство това лято. Парите са предвидени за подпомагане на местни организации, които използват футбола като катализатор за социално развитие.

В рамките на последните 7 години ФИФА е подкрепила 447 такива програми в 78 страни по света в области като здравеопазване, образование и младежко лидерство. Само през тази година в Бразилия бяха спонсорирани 26 такива инициативи на стойност 1,05 милиона долара, които бяха част от стратегията на ФИФА за устойчиво развитие в страната-домакин.

Никлас Ериксон, президент във ФИФА в звено "Телевизия", каза по повод планираните инвестиции, че за ФИФА е важно да подпомага такива начинания, за да докаже на хората в Бразилия, че световното първенство е било от полза за страната.

"Ние даваме тези пари, за да окажем нужната подкрепа на организациите, които искат да подобрят живота на младите."

Като част от подобна инициатива, ФИФА дари на "Футбол за надежда" 975 000 долара, получени по време на световното първенство в Южна Африка през 2010 година. /БТА