Футболната асоциация на Англия подписа договор Pitch International за разпространението на телевизионните права за мачовете от турнира за Купата на Ангглия (ФА Къп). Pitch International ще разпределя правата за излъчването на двубоите в Източна Европа, Близкия Изток и Северна Африка, докато за останалия свят ще отговаря IMG.

Това е първият път, в който от ФА прибягват до тръжен процес, който да позволи на различни компании и телевизионни оператори да наддават за различни територии, регионални групировки или глобален пакет от права.

Официалните финансови параметри на сделката не се съобщават, но според различни източници става дума за сума от порядъка на 820 млн. паунда.

„Това е сделка с огромно значение за Футболната асоциация на Англия, която е организация с идеална цел. Това означава, че ние ще бъдем в състояние да инвестираме повече, отколкото в момента за терени, съоръжения и различни програми, за да направим футбола по-достъпен за всички“, коментира изпълнителният директор на ФА Мартин Глен.

„Не е пресилено да се каже, че тази сделка може да има огромно влияние върху това, което можем да постигнем. Сделката също подчертава световната популярност на ФА Къп. Със своята история и традиция, турнирът има изключителната способност да създава фантастични истории и да вдъхновява феновете, играчите и клубовете да вярват, че всичко е възможно“, продължи още той.

През април тази година, Футболната асоциация продължи договора си с BT и BBC за споделено предаване на футболните срещу от турнира до 2021 година.

На територията на България футболните фенове могат да наблюдават най-интригуващите сблъсъци от най-стария футболен турнир в света само и единствено в каналите на DIEMA EXTRA.