Манчестър Сити стигна до важна победа над Саутхемптън и така временно излезе на върха в Премиършип. "Гражданите" надделяха с 3:1 и въпреки лекото отпускане в средата на двубоя, не допуснаха изненада. 

Кевин де Брюин и Фабиан Делф в самото начало дадоха преднина на тима си и по всичко изглеждаше, че интригата умира рано в двубоя. Но във Висшата лига всяко отпускане се наказва и "светците" се върнаха с попадението на Шейн Лонг, а после пропуснаха невероятни положения, преди да бъдат наказани за трети път от Александър Коларов. 

Мачът започна по великолепен начин за момчетата на Мануел Пелегрини. Те стъпиха здраво и натиснаха съперника в половината му от първия съдийски сигнал. Още в 5-та минута Александър Коларов можеше да открие от пряк свободен удар, но вратарят изби. 

Началното статукво беше нарушено след само девет минути. Тогава след страхотен пробив на Рахийм Стърлинг и грешка в защитата на Саутхемптън се стигна до центриране от аутлинията успоредно на голлинията и там Кевин де Брюин беше оставен сам и без проблем откри за 1:0. 

"Гражданите" продължиха да играят с настроение и да атакуват. Серхио Агуеро можеше да удвои в 13-та минута, когато се озова сам срещу вратаря на гостите, но не успя да го преодолее. Но и това статукво не се задържа дълго. 

При една хубава атака на домакините в 20-та минута топката стигна до Фабиан Делф пред наказателното поле. Бившият играч на Астън Вила стреля силно, топката рикошира в крак на защитник и излъга стража, за да се оплете в мрежата му за 2:0. 

В този момент всичко изглеждаше свършило и сякаш "небесносините" намалиха оборотите. Те получиха предупреждение в 22-та минута, когато Саутхемптън тресна греда след удар на Шейн Лонг и интригата можеше да се върне с пълна сила. 

Но по-лежерната игра на Сити продължи и след това. До почивката обаче тя не беше наказана, защото и гостите не успяха да организират особено интересни атаки и така се стигна до края на първото полувреме с два гола аванс на домакините. 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS


След подновяването на играта обаче интригата се върна с пълна сила. Още в 49-та минута Шейн Лонг намали след перфектен изстрел с глава от вратарското поле при центриране, в което беше оставен без подобаваща опека. Така "светците" показаха зъби и изглеждаше, че може и да има частичен обрат. 

Саутхемптън беше по-активният отбор и имаше доста добри положения, но в крайна сметка стражът Вили Кабайеро беше на мястото си всеки път и отразяваше положенията пред него. Най-чистото от тях дойде в 62-та минута. 

Тогава първо Душан Тадич се озова сам срещу него и се опита да го прехвърли, но аржентинецът с ръка изби. При добавката Шейн Лонг стреля агонизиращо близо до страничната греда, но до попадение така и не се стигна. 

Домакините изглеждаха смутени в тези минути, но излязоха от това състояние в 69-та минута, когато реализираха за 3:1 и наистина вече сложиха точка на мача. Тогава Стърлинг нахлу в наказателното поле, намери Вилфрид Бони, който с пета отклони към Кевин де Брюин надясно. Белгиецът центрира към левия фланг, където абсолютно сам беше оставен Александър Коларов. Сърбинът стреля мощно в далечния ъгъл на вратаря и направи 3:1. 

Последваха още няколко хубави положения пред вратата на "гражданите", но Садио Мане и Мая Йошида не успяха да отбележат поне още един гол и да направят заключителните минути още по-интересни. 

Така след този развой Манчестър Сити, макар и временно, излезе на върха с 29 точки, но предстои прекият сблъсък между Лестър и Манчестър Юнайтед, които може да променят статуквото. Саутхемптън пък остава с 20 точки и пада в класирането. 

Ето и резултатите от ранните мачове в Англия: 

Манчестър Сити - Саутхемптън 3:1

Съндърланд - Стоук Сити 2:0

Борнемут - Евертън 3:3

Кристъл Палас - Нюкасъл 5:1

Астън Вила - Уотфорд 2:3