Ръководството на Ливърпул е взело решение да въведе таван на заплатите, които могат да получават техните млади футболисти, пише вестник „Дейли Телеграф“. Целта е да се избегнат случаите като този с Рахийм Стърлинг, когато съвсем млад футболист започва да получава солидни възнаграждения още в началото на кариерата си.

Спорде изданието мърсисайдци няма да предлагат повече от 40 хиляди паунда седмично като базова заплата на всеки свой 17-годишен професионалист при първия му сезон в мъжкия тим. Тази цифра все пак търпи увеличение с бонуси за изиграни мачове във формацията до 23 години, а също и при успешни периоди под наем в по-долни дивизии.

Така Ливърпул се надява да помогне на тези млади играчи, които действително искат да се наложат в първия тим, а не на такива, които искат още съвсем рано да получават големи заплати.

Това не е първият такъв случай във Висшата лига. Саутхемптън и Тотнъм предприеха подобна политика преди „червените“, като е съвсем реално Висшата лига да направи реформа и да въведе подобен таван за всички елитни тимове.

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп заяви, че има ясно изграден път за младоците до първия тим. Германецът заяви, че винаги е предпочитал да разчита на собствените кадри, вместо да привлича такива с подобно ниво на умения. „Във всичките си клубове съм работил с мисъл в дългосрочен план. Затова когато видя, че един 16-годишен играч е добър, винаги мога да му дам време и да го изчакам“, каза Клоп. „Мога да обещая, че преди да подпишем с играч, който не е много по-добър от тези, които вече имаме, винаги ще използвам нашите момчета. Такова трябва да е бъдещето, дори в лудия свят на футбола и трансферите. Искаме да бъдем тъкмо този специален клуб. Затова съм заинтересован от талантливите групи и всички тези момчета. Създадохме ситуация, която ще им помогне да видят реалната перспектива, а това е много важно. Те трябва да знаят, че имат път, който могат да извървят“, завърши Клопо.