Мидълзбро може едва този сезон да се завърна в елита на Англия след дълго изгнание по долните дивизии, но вече записа най-сладката си победа. Тя дойде на гости на регионалния съперник Съндърланд с 2:1 и така момчетата на Айтор Каранка тръгнаха страхотно този сезон. 

Големият герой беше уругваецът Кристиан Стуани, който реализира и двете попадения за успеха още преди почивката. След нея Патрик ван Аанхолт реализира само един гол за "черните котки", но това беше крайно недостатъчно за нещо различно от почетна загуба в това регионално дерби. 

Мачът започна равностойно, като в първите минути положенията липсваха. Затова донякъде изненадващо гостите поведоха още след първия си точен изстрел в 13-та минута. Тогава Кристиан Стуани от състава на Боро нахлу в половината на домакините и не беше спрян. Той се почуди дали да подава, но в крайна сметка реши да стреля от около 20 метра и прати истински снаряд, който попадна в сглобката на вратата и щеше да скъса мрежата - 1:0. 

В 29-та минута Джърмейн Дефоу беше изведен зад защитата и преодоля вратаря на Боро, но ударът му в мрежата не беше зачетен, тъй като се оказа, че бившият английски национал е бил в засада. Три минути след това отново той стреля, но стражът на противника се намеси подобаващо и улови. 

"Черните котки" бяха активни в тези минути, но така и не успяваха да се разпишат. И в крайна сметка бяха наказани точно преди почивката. В 45-та минута след страхотна атака на гостите топката стигна до Алваро Негредо в наказателното поле. Той финтира защитник и подаде на празна врата на Стуани и той се разписа за втори път, за да смълчи домакините отново. 

Това предвещаваше доста оспорвана втора част. Домакините се хвърлиха яростно напред и преследваха всяка възможност за попадение. В 60-та минута Патрик ван Аанхолт беше оставен непокрит в наказателното поле и стреля, но вратарят на гостите Брад Гузан беше великолепен и спаси. 

В тези минути пред вратата на Мидълзбро вреше и кипеше. Постоянно пред Гузан имаше противникови играчи и удари. Но той се справяше великолепно, особено при удара на Джърмейн Дефоу в 66-та минута. Но и той нямаше какво да направи в 71-та минута, когато "черните котки" вече намалиха. 

Тогава Дънкан Уотмор стреля, Гузан изби, но прекалено слабо и право на крака на връхлитащия в наказателното поле Патрик ван Аанхолт. Бившият играч на Челси беше безпогрешен и с прецизен шут преодоля вратаря за 1:2. Но за нещастие на Съндърланд с това се изчерпаха приятните моменти за тима. 

До края натискът на домакините беше безплоден, а защитата на Боро се справи. Така Съндърланд записа втора загуба от два мача този сезон, докато новаците продължавта без загуба и вече имат четири точки в актива си.