Отборът на Арсенал показа изключителен дух и се добра до 2:2 като гост на Евертън в мач от втория кръг във Висшата лига. На почивката „артилеристите” губеха с 0:2 след голове на Шеймъс Коулман и Стивън Нейсмит, ала благодарение на финалния си щурм успяха да пречупят отбраната на мърсисайдския си опонент и така да избегнат повторение на миналогодишното си поражение при гостуването на „Гудисън Парк”.

Мениджърът на лондончани Арсен Венгер реши да експериментира, като подреди отбора си в схема с „фалшива деветка” в лицето на новото попълнение Алексис Санчес. Французинът целеше да надиграе Евертън с повече комбинативност, което даде резултат в началните минути.

„Топчиите” обаче не успяваха да развият до край атаките си и „карамелите” се възползваха от първата си чиста възможност. Санчес фаулира Джеймс Маккарти в собствената си половина, а Гарет Бари изпълни перфектно фаула, като сложи топката на главата на Шеймъс Коулман. От няколко метра последният нямаше как да сбърка и я прати в горния ляв ъгъл на вратата за 1:0.

Голът определено разклати увереността на Арсенал, но и домакините не правеха кой знае какво, за да се възползват. Шут от пряк свободен удар на Кевин Миралас в 36-ата минута накара вратаря на гостите Войчех Шчесни да се поскара на отбраната пред себе си, макар топката да прелетя встрани от вратата му.

В добавеното време на първата част отборът на Роберто Мартинес нанесе втори удар. Ромелу Лукаку се пребори с Пер Мертезакер в половината на гостите и преодоля още един защитник, преди да подаде към Стивън Нейсмит, който се разписа без проблеми, макар попадението да трябваше да бъде отменено заради засада.

На почивката Венгер изостави тактиката си и вкара Оливие Жиру вместо Алексис Санчес, а французинът беше много близо да намали още с първите си изяви. В 48-ата минута Алекс Окслейд-Чембърлейн го намери с чудесно подаване в наказателното поле, а Жиру заложи на силата и прати волето си над гредата от остър ъгъл.

Евертън доста успешно се спряваше със задачата си да руши играта на „артилеристите” и да затваря празните пространства пред вратата си. Въпреки това Жиру получи още един шанс в 67-ата минута след бърз пас на Джак Уилшър, който го намери пред наказателното поле. Таранът се обърна и веднага шутира с левия крак, но покрай близкия ъгъл.

Две минути по-късно отново той бе в центъра на събитията, когато Фил Ягиелка се провали тотално в опита си да пресече пас на Аарън Рамзи и насочи кълбото право към Жиру. Той се позабави с обработването на топката, а Тим Хауърд скъси дистанцията и отрази с крак.

Домакините успешно блокираха набезите към вратат си до 83-ата минута, когато надеждата за Арсенал се върна. Джеймс Маккарти и Шеймъс Коулмън действаха твърде пасивно спрямо Санти Касорла отляво по атаката на гостите, което позволи на испанеца да центрира остро по тревата, а Аарън Рамзи изскочи от втора позиция и бутна кълбото в мрежата.

До края инициативата мина изцяло в гостите, които натискаха и натискаха, за да стигнат до равенството секунди преди изтичането на редовното време.  Начо Монреал направи чудесен пробив отляво по атаката и центрира към Оливие Жиру, който с глава матира Хауърд, стреляйки в долния десен ъгъл на вратата – 2:2.

До края други попадения не паднаха, което остави съперниците все още непобедени в шампионата. Арсенал временно се изкачи до третото място с 4 точки, като изостава с две спрямо лидера Челси и втория Суонси, които са с пълен актив от двата си мача дотук.

Евертън пък мръдна до 10-ото място след втория пореден хикс, който записа.