Смятаният за един от най-добрите треньори в момента Жозе Моуриньо не спести ласкавите си за думи за легендата на български футбол Христо Стоичков. Португалецът даде интервю за вестник "Труд", в което разкри спомените си за работата и срещите с Камата като съперник. 

Първата от тях е докато Специалния все още води скромния тим от родината си Витория Сетубал. Това се случва по време на турнир през 80-те години, а Стоичков още е играч на ЦСКА. Тогава "червените" са с огромен брой звезди. 

"Видях го на един летен турнир в Сетубал, а това беше много отдавна, през 80-те години. Бях изумен от състава на ЦСКА - Стоичков, Пенев, Костадинов... Просто разгромиха моя отбор. Разбиха ни."

"Той беше съвсем млад играч, но какво впечатление правеше! По-късно, по времето, когато бях помощник на мистър Боби Робсън в Порто, играхме полуфинал в Шампионска лига срещу Барселона. Христо просто ни разруши в онзи мач на "Камп ноу". Срина ни за няколко минути", сподели Моуриньо. 

После той разкри, че е участвал в повторното привличане на Камата в любимия му Барселона. Това се случва през 90-те години, когато португалецът все още работи в щаба на сър Боби Робсън. 

"Вече години по-късно именно аз говорих с него по телефона по молба на Боби Робсън, когато водехме Барселона. Трябваше да проведа първия разговор, с който да го поканим да се върне в клуба, защото тогава Христо бе в Парма."

"Той бе напуснал Барса в най-силния момент от кариерата си и Робсън искаше да го върне. Ние знаехме за неговия характер, че той е лидер. Няколко дни по-късно, вече в Барселона, той подписа договора си и тогава се видяхме лично."

"Лице в лице се уверих какъв е като човек, видях емоцията му да се върне, да подпише пак с клуба. Христо даде страшно много на Барса", сподели Моуриньо в интервюто си.