В неделя предстои да се изиграе един от най-вълнуващите сблъсъци в английския футбол, а защо не и в света. Един срещу друг се изправят тимовете на Евертън и Ливърпул, в така нареченото Мърсисайдско дерби.

Независимо от моментното състояние на двата тима, Ливърпул и Евертън винаги предлагат вълнуващ спектакъл, а феновете очакват такъв и в неделя на „Гудисън парк“.

За първи път от далечната 1986 година, Ливърпул ще бъде без нито един местен футболист срещу градския съперник.

Двубоят е с изключителна важност и за двата тима, тъй като във временното класиране ги дели само една точка. Евертън заема петото място в подреждането с 12 точки, докато Ливърпул е девети с 11.

Двамата мениджъри обаче няма да могат да разчитат на редица ключови футболисти в съставите си. Ливърпул ще бъде лишен от услугите на новите си рекордни покупки Кристиан Бентеке и Роберто Фирмино, като двамата лекуват различни травми. Капитанът на „червените“ Джордан Хендерсън също е извън строя заради контузия. Увредени връзки на глезена пък са причината Деян Ловрен да не попада сметките, а Джо Фланаган е дълготрайно контузен и също пропуска мача.

В лагера на Евертън Роберто Мартинес не може да използва един от най-опитните си играчи Лейтън Бейнс. Левият бранител не е играл за „карамелите“ от месец май, когато се контузи срещу Съндърланд. Мухамед Бешич също пропуска сблъсъка заради разтежение. Том Клевърли също е аут, докато Шеймъс Коулман има минимални шансове да попадна в групата за неделя.

Ветераните Тони Хибърт и Стивън Пиенаар за последно играха през миналия сезон и все още не са готови за завръщане на терена.

Може би най-сериозна ще бъде липсата на младока Джон Стоунс в отбраната на Евертън. Английският национал все пак може да се завърне в състава на „карамелите“ за ключовия мач на „Гудисън“. Роберто Мартинес обяви, че прогресът на Стоунс е „добър“, като дори имаше вероятност той да се завърне на терена още в миналия понеделник, когато Евертън се наложи с 3:2 над УБА.