Старите софиянци винаги са обичали един отбор, който доскоро беше в миманса. Става въпрос за Септември, който е приемал на стадиона си в Красна поляна някои от най-култовите мачове в българския футбол. Този отбор е дал пътя на плеяда звезди в българския футбол, но доскоро беше в забвение, а базата му тъне в ужасяваща разруха.

За миналото на септемврийци и пътя на младите таланти до върховете на футбола говори дългогодишният бивш президент на клуба Христо Амбукели, който го води четвърт век до миналата година. Защо знаменит стадион като "Септември" тъне в разруха, той говори пред DIEMA SPORT и предаването "Домът на футбола".

"Като изключа големите имена като Христо Стоичков, Гунди и Христо Бонев, всички останали големи български национали са излезли от Септември. И Манол Манолов-Симолията, Йончо Арсов, Паро Никодимов, Боби Станков, Пальо Панов, Димитър Якимов, ако щете и дори Емо Костадинов и Любо Пенев, които излязоха от тук и отидоха в ЦСКА след обединението в Септемврийско знаме", сподели Амбукели.

"Настоящето не мога да кажа, че е цветущо, защото базата на Септември от 10 години съм я затворил. Чакаме прословутия закон за спорта и базите, а пък и ние нямаме право да пипнем нищо по базата. И затова този стадион с тази огромна история стои като змиярник. Нямаме право да пипнем нищичко", сподели още той и разкри какви са били плановете за възраждане и какви са били пречките.

"При предишното правителство на Бойко Борисов намерихме инвеститори, имаше презентация, но когато стигнахме до строителство, нямаше точка по закон, по която да можем да започнем да строим. Искаха ми наем, дадоха ми цена от 62 хил. евро на месец. Не се съгласих на този вариант, нямаше как да стане", заяви Амбукели и сподели мнението и съветите си към наследника си в клуба Румен Чандъров, който от една година е собственик.

"Румен Чандъров се надявам да направи добри неща, но трябва да знае, че Драгалевци не е Септември. Договорката ни беше 57 ОУ да се лицензира за Б група, за да може да се играе в Красна поляна. Надявам се все пак момчето да успее и да вади момчета, които са септемврийци."

"Школата пак е една от водещите, преди 15-ина години дори беше номер 1 в България. Забраниха ни да играем на стадион "Септември" дори като бяхме в А група, а като бяхме тук в Б група, на всеки мач идваха по 3-5 хил. души, а дори на един мач с Нефтохимик имаше 16 хил. Тук, Коньовица, е люлка на футбола", заяви още Амбукели.

Самият Чандъров сподели какви са плановете му за Септември.

"Нямаме болни амбиции за влизане в Първа лига, трябва да дадем малко спокойствие на тези млади момчета. Но ако те покажат израстване, няма да ги спирам. Ако, дай Боже, влезем в елита, пак ще заложа на млади момчета. Опитваме се да излъскаме имиджа на този отбор. Бранд се прави, решихме така, защото това е стар клуб от центъра на София", заяви Чандъров.

Какво сподели още той, можете да видите в прикаченото видео.