Лудогорец продължава да пише историята на родния футбол, след като направи 2:2 като гост на Пари Сен Жермен насред Париж в последен мач от група А на Шампионската лига.

Българският първенец продължава в евротурнирите и на пролет, и ще играе в Лига Европа.

Лудогорец става първият наш отбор, който преминава групите на Шампионската лига, макар и да не отива напред в този турнир.

Разградчани имат 3 точки след края на груповата фаза, взети от Базел, и от ПСЖ тази вечер.

Лудогорец на два пъти повеждаше на "Парк де Пренс", и само минути разделиха тима от историческа първа победа на български тим като гост в Шампионската лига.

Върджил Мисиджан и Натанаел реализираха за Лудогорец, а Кавани и Ди Мария бяха точни за френския гранд.

Фаворитът в група А обаче не успя да преодолее българския шампион, и се провали в последната крачка към осминафиналите, и ще заеме незавидното второ място.

Арсенал спечели група А с 14 точки в крайното класиране, ПСЖ е с 12, Лудогорец с 3, а Базел с 2.

ЖРЕБИЯТ Е В ПОНЕДЕЛНИК ОТ 14 ЧАСА.

Как протече двубоят ПСЖ – Лудогорец - вижте в Gong.bg!

ПСЖ – ЛУДОГОРЕЦ 2:2

Базел - Арсенал 1:4

Мачът стартира с минута мълчание в памет на жертвите на самолетната катастрофа от Шапекоензе.

Първото полувреме предложи немалко вълнения, като очаквано, Пари Сен Жермен доминираше, създаде куп голови положения, но Лудогорец бе този, който отбеляза.

Още преди да са изминали 10 минути от двубоя, ПСЖ вече бе създал две опасности. В осмата минута Лукас Моура отправи тежък удар от разстояние, Владо Стоянов парира, но топката остана за Кавани. Нападателят от малък ъгъл не успя да преодолее стража и топката излезе в корнер. Отличен удар отправи Маркиньос след корнера, но топката прелетя на метър от вратата.

В 15-та минута Лудогорец нанесе своя голям удар. Върджил Мисиджан откри резултата, след центриране на Натанаел отляво, и удар с глава от осем метра. Нападателят бе оставен непокрит от защитата на ПСЖ и нямаше проблем да насочи топката в мрежата.

В следващите петнайсетина минути домакините бяха в шок и сериозният им натиск доведе само до един изненадващ опит на Тиаго Мота в 20-та минута.

Точно преди да е изминал първият половин час, атаките на ПСЖ вече станаха стихийни. Моура преодоля Сисиньо след грешка, напредна отляво, влезе в наказателното поле и намери Анхел Ди Мария, който обаче бе блокиран навреме и спечели само корнер.

Шанс се откри и за Лудогорец в 30-та минута, когато след корнер топката бе свалена към Марселиньо на близката греда, но той бе в засада, а освен това не успя да засече, макар че бе непокрит.

Тиаго Силва отправи два удара с глава, като вторият, в 35-та минута бе отразен от гредата на вратата, пазена от Владо Стоянов.

Ди Мария и Матюиди тестваха също Стоянов, но ударите им дори не стигнаха до българския страж.

Голът си остана и единственият точен удар за българския отбор за полувремето, като Натанаел пропусна отлична възможност от пряк свободен удар.

Агресията на ПСЖ в атака в крайна сметка даде резултат чак в 61-та минута. Тогава, след сериозен смут в защитата на Лудогорец, топката бе центрирана от Ди Мария към Кавани в пеналта, и след неразбирателство между Сисиньо и Пластун, той със задна ножица изравни.

Две минути по-късно, ПСЖ имаше сериозни претенции за дузпа, за игра с ръка на Пластун в наказателното поле, но арбитърът Тасос Сидиропулос не видя ситуацията и отхвърли исканията на парижани.

Страхотен гол на Лудогорец отново даде аванс на гостите в 69-та минута. Джонатан Кафу надигра Маркиньос отляво, обърна се в наказателното поле и намери Вандерсон, чийто мощен удар покоси Ареола за 1:2 на "Парк де Пренс"!

Това вече тотално шокира домакините, и в оставащите минути един избит удар на Бен Арфа и поредната греда на Тиага Силва запазиха резултата без промяна.

Ди Мария профука един пряк свободен удар в добавеното време, но във втората минута от него изравни резултата. Хесе свали на гърди за аржентинеца, и той с доста странен удар изненада Владо Стоянов.

Разбъркване в наказателното поле на Лудогорец за малко да доведе и пълен обрат, но Кавани не успя да засече центрирането на Хесе отляво.

Пари Сен Жермен - Лудогорец 2:2 (0:1)

голмайстори: 0:1 Върджил Мисиджан 15, 1:1 Единсон Кавани 61, 1:2 Вандерсон 69, 2:2 Анхел Ди Мария 90+2

жълти картони: Тиаго Мота (Пари Сен Жермен)

главен съдия: Тасос Сидиропулос (Гърция)

стадион "Парк де Пренс": 43 000 зрители

състави
Пари Сен Жермен: Алфонс Ареола, Максуел (80-Лайвен Курзава), Маркиньос, Тиаго Силва, Томас Мюние (87-Серж Орие), Тиаго Мота, Блез Матюиди, Анхел Ди Мария, Хатем Бен Арфа, Лукас Моура (85-Хесе), Eдинсон Кавани
Лудогорец: Владислав Стоянов, Козмин Моци, Игор Пластун, Сисиньо, Натанаел, Абел Анисе, Светослав Дяков, Вандерсон (90-Клаудиу Кешерю), Марселиньо (86-Густаво Кампаняро), Върджил Мисиджан (71-Джоди Лукоки), Джонатан Кафу